Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nebezpečí ve Vrběticích: Pyrotechnici zneškodnili granát na střeše muničního skladu!

Autor: ČTK, sč, lm - 
6. prosince 2014
09:07

Exploze, evakuace, nebezpečí a tak dále stále dokola. Tak to vypadá u vybuchujícího muničáku na Zlínsku. Policie ráno zahájila evakuaci 1800 lidí z dalších obcí v okolí muničního skladu na Zlínsku. Pyrotechnici totiž v areálu objevili poškozenou budovu, ve které jsou uskladněny granáty. Někteří obyvatelé z okolí se ale už mohou večer vrátit domů...

Své domovy museli opustit obyvatelé obcí Vlachovice a Vrbětice, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří. Podle zpravodaje ČTK byly ráno na místě čtyři autobusy. Někteří lidé ale nečekali a odjeli vlastními auty, do kterých naložili nejnutnější věci. Jeden muž dokonce vyrazil jen na kole s batohem na zádech.

Pyrotechnici se v pátek dostali asi 200 metrů od epicentra druhého výbuchu a zjistili, že další budova - označovaná číslem 11 - je velmi poškozená. Na její střeše našli dělostřelecký granát. Policie proto nařídila evakuaci lidí z okolních obcí. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) byla evakuace nutná, aby se zajistila bezpečnost lidí.

Granát se pyrotechnikům už podařilo odstranit. "Pyrotechnikům se podařilo ze střechy budovy číslo 11 vyprostit nebezpečný granát, který ohrožoval okolní obce. Tento granát poté uložili na bezpečném místě přímo v areálu, které je dostatečně vzdáleno od ostatních budov, tak, aby nikoho neohrožoval," řekla dnes po 13:00 novinářům krajská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Pyrotechnici v areálu muničního skladu stále prohledávají okolní objekty. Snaží se zjistit, zda nebyly předchozím výbuchem poškozeny. O tom, jestli evakuace obyvatel skončí, rozhodnou pyrotechnici odpoledne. Pokud půjde práce pyrotechniků podle plánu, mohli by se evakuovaní lidé vrátit do svých domovů ještě dnes večer.

Vláda navýší o 350 počet vojáků, kteří hlídají muniční areál na Zlínsku. Po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu ve Slavičíně to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Situaci v areálu, kde opakovaně explodovala munice, projedná v pondělí vláda.

Hlavní prioritou podle premiéra zůstává zajištění bezpečnosti a ochrana občanů a jejich zdraví. Ministr obrany Martin Stropnický dodal, že v areálu bude působit 450 vojáků. "

Vojáci tady budou působit v síle 450 mužů. Poskytneme i mobilní velitelství po dohodě policie a armády ČR," řekl. Předseda vlády současně uvedl, že v plánu nadále zůstává odvoz munice z areálu.

"Vláda neopouští strategii budoucího odvozu munice z areálu. Přirozeně v důsledku událostí ten odvoz byl pozastaven a bude obnoven, jakmile k tomu budou podmínky," uvedl.

Obyvatelé byli vystěhováni do Luhačovic

Obyvatelé obcí Haluzice a Lipová byli znovu evakuováni už v pátek večer, celkem šlo o 400 lidí. Například ve dvou luhačovických hotelech přespalo 130 evakuovaných. Své domovy museli opustit už ve středu po výbuchu jednoho z muničních skladů v areálu. Domů se vrátili teprve v pátek odpoledne, aby po několika hodinách byli opět evakuováni.

Ve Vlachovicích-Vrběticích mělo dnes odpoledne zasednout předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Obec ale bude také evakuována, úřad vlády proto upřesní dnes dopoledne, kde se rada sejde.

Mezi evakuovanými z Vlachovic je i Miroslav Ševčík (64) s manželkou a vnukem. Ti našli útočiště u dcery ve Zlíně. "Byl to chaos. Vadí nám, že neříkají pravdu. Nikdo nevěděl, proč se evakuujeme. Kdyby hned řekli, že na střeše druhého skladu je granát, všichni by byli mnohem klidnější," řekl Ševčík. Evakuaci zažil podruhé a doufá, že tentokrát nic nebouchne, protože teprve nedávno nechal zasklít všechna okna, která vyrazila tlaková vlna při prvním výbuchu. Největší starost má Ševčík o své koně, které mají několikamilionovou hodnotu. "Snažili jsme se je ráno napojit, nakrmit a v rámci možností i zabezpečit," dodává.

Výbuchy v areálu se nedaří dostat pod kontrolu

Ve skladu číslo 12, který vybuchl ve středu ráno, bylo uloženo 12,8 tuny munice. Podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny. Pyrotechnici následně zkoumali okolí Lipové a Haluzic. Tehdy konstatovali, že středeční výbuch nepoškodil žádné objekty.

V muničním areálu ve Vrběticích už 16. října vybuchl sklad číslo 16, ve kterém bylo asi 50 tun munice. Šlo hlavně o letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Před středečním výbuchem byl areál už připravený na odvoz asi 7000 tun uskladněné munice. Nový výbuch však vrátil vyskladňování na začátek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 7. prosince 2014 09:25 )

 Ten granát by měl jít zlikvidovat Stropnický s křivou hubou Vondrou!

ninka64 ( 7. prosince 2014 00:56 )

Hlavně za to mohou majitelé firem, co tam munici uskladnili a také ti, co to v roce 2011 povolili.Vláda ODS a TOP 09 a ministr obrany Vondra.

ninka64 ( 7. prosince 2014 00:53 )

On ty sklady nenechal naplnit municí, to je zodpovědnost vlády ODS a TOP 09. Nečase, Kalouska a ministr obrany byl v roce 2011 SAŠA VONDRA.

ninka64 ( 7. prosince 2014 00:49 )

kukuku ( 6. prosince 2014 16:58 )

Myslíš, že Sobotka šlápne na kuří oko Kalouskovi ? Radši bude držet hubu, protože Kalousek by vyvalil, jak to bylo s byty OKD v Ostravě, kde je namočený Sobotka (také MUS Most...). Ono je to v podstatě jedno - ODS, ČSSD - to je jedna verbež. Jedni už šli s preferencemi na 7%, ty druhé to čeká.

Zobrazit celou diskusi