Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vysoká škola celebrit má problém: Skončí tisíc studentů na ulici?

Autor: Vladimír Barák - 
18. prosince 2014
14:35

Vystudovala na ní řada celebrit a vlivných politiků. Teď však Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) hrozí, že v krajním případě až tisícovka jejích studentů skončí na dlažbě, bez vzdělání. Škola totiž přijde o akreditaci.

UJAK je proslulá zejména svým hvězdným osazenstvem. Obor sociální a masová komunikace na ní navštěvovaly třeba misskyIveta Lutovská, Iva Kubelková nebo moderátorka Ivana Gottová. Z politických kruhů pak napříkladJana Nagyová (nyní Nečasová) nebo andragogiku exstarosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

Najdi svého učitele

Jenže o kolik více celebrit na škole najdete, o to méně je tu učitelů. Akreditační komise, která hlídá kvalitu vysokých škol v Česku, proto odmítla UJAKu prodloužit platnost jednoho z klíčových magisterských oborů – speciální pedagogiku, učitelství. „Na jednoho vyučujícího tu připadá i šedesát vedených diplomových prací. Současný personální stav školy není zárukou kvalitního vzdělávání. Je nutné si uvědomit, že jde o obor, odkud mají vycházet noví učitelé. A ti mají dále vzdělávat mládež, aniž by sami disponovali kvalitním vzděláním,“ řekla Blesku šéfka Akreditační komise prof. Vladimíra Dvořáková.

Zachrání se?

Podle údajů komise studuje v ohroženém oboru takřka tisíc studentů. Ti kvůli konci akreditace 31. 12. skončí. Univerzita teď usilovně řeší, co s nimi. „Provedeme nezbytné administrativní kroky pro to, aby studenti mohli ve studiu pokračovat,“ ujišťuje mluvčí UJAKu Jan Červenka. Nabízí se například jejich převedení do jiných oborů. Otázkou ale je, na jak dlouho tím vzdělávací instituce své problémy vyřeší. „Jiné obory v rámci univerzity nemusejí být spása. I u nich jsme již totiž vydali určitá varování,“ podotýká Dvořáková.

Univerzita Jana Amose Komenského

Soukromá vysoká škola s kontroverzní pověstí. Za poplatek od 25 do 30 tisíc korun za pololetí se zde vyučuje řada oborů ekonomických, právních či mediálních. Kromě celebrit školu absolvovala i řada dalších vlivných osob. Například bývalý šéf plzeňské věznice Petr Folk, který čelil podezření, že svou diplomovou práci opsal. Studovala tu i ředitelka kabinetu někdejšího ministra školství Josefa Dobeše Jana Machálková.

eisenbieger ( 19. prosince 2014 03:14 )

budou muset vymrdavat do vysokoho veku holky

tgbb. ( 18. prosince 2014 22:28 )

Vysokých škol je moc. Úroveň přijímaných studentů je zoufale ubohá. Z ho\/na bič neupleteš...

illis ( 18. prosince 2014 21:59 )

soltero1 Kdyby jen Mádl, ale spíše ta kantýnská Nečas Nagyová , tu by měli přezkoušet na pořádné VŠ, její diplomka, to bude asi zázrak .

pepen ( 18. prosince 2014 20:32 )

ODPORNÁ ČESKÁ ZEMĚ-JEN PRO OSTUDU!!!!TADY JDE ÚPLNĚ VŠE-SAMÉ PODVODY,TÍM JSOU ČEŠI PROSLULÉ!!!!CHUDÁK,,JAN ÁMOS KOMENSKÝ,,SE OBRACÍ V HROBĚ!!!!KDY UŽ TO SKONČÍ-DO KDY SI TO TENTO NÁROD NECHÁ LÍBIT-TY PODVODY!!!!KAM SE PODÍVÁŠ-VŠUDE LEVÁRNY A PODVODY!!!!

gabby.h ( 18. prosince 2014 18:16 )

http://www.akreditacnikomise.cz/attachments/article/524/zapis_ak_05_2014.pdf

Zobrazit celou diskusi