Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Plzeňská práva končí: Neprodloužili jim akreditaci

Na archivním snímku z 15. července 2010 jsou tehdejší děkan právnické fakulty Západočeské univerzity Jiří Pospíšil a předsedkyně akreditační komise Vladmíra Dvořáková na tiskové konferenci vedení fakulty. Akreditační komise (AK) neprodloužila plzeňské právnické fakultě akreditaci, prý tam nedošlo ke zlepšení. ČTK to 1. února sdělil tajemník komise Jiří Smrčka s tím, že škola tak fakticky končí. Pětiletý magisterský program má akreditaci jen do konce tohoto akademického roku.
Na archivním snímku z 15. července 2010 jsou tehdejší děkan právnické fakulty Západočeské univerzity Jiří Pospíšil a předsedkyně akreditační komise Vladmíra Dvořáková na tiskové konferenci vedení fakulty. Akreditační komise (AK) neprodloužila plzeňské právnické fakultě akreditaci, prý tam nedošlo ke zlepšení. ČTK to 1. února sdělil tajemník komise Jiří Smrčka s tím, že škola tak fakticky končí. Pětiletý magisterský program má akreditaci jen do konce tohoto akademického roku.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
1. února 2012
15:27

Studenti a pedagogové na plzeňské právnické fakultě řeší vážný problém. Škola bude pravděpodobně vyučovat jen do 31. prosince 2012. Akreditační komise jí totiž neprodloužila akreditaci, protože po přetrvávajících problémech nedošlo ke zlepšení.

Pětiletý magisterský program má akreditaci jen do konce tohoto akademického roku. Komisaři tak dali škole čas do konce října, aby mohli být studenti převedeni na jiné fakulty. Konečné slovo bude mít sice ministerstvo školství, to ale v případě rozhodování o akreditacích nemůže jít proti stanovisku AK.

"Přestože Akreditační komise opakovaně upozorňovala na přetrvávající závažné nedostatky při uskutečňování studijního programu, nedošlo na Fakultě právnické ke zlepšení stavu, nebo alespoň k vytvoření předpokladů pro pozitivní rozvoj v blízké budoucnosti," usnesla se komise na dnešním zasedání.

Důvodem jsou především personální problémy. Škola prý nebyla schopna vytvořit stabilní a kvalifikovaný sbor vlastních akademických pracovníků. Nedostatečný personální stav pak podle komise "nevytváří podmínky pro kvalitní vzdělávací činnost v magisterském studijním programu Právo a právní věda a předpoklad pro rozvoj fakulty".

V říjnu končí

Proti rozhodnutí ministerstva může škola ještě podat rozklad. Podle Smrčky to ale nic nezmění na tom, že akreditaci budou mít práva jen do 31. října. V magisterském programu se pak přestane vyučovat, a případný rozklad se bude řešit jen administrativně.

Kromě pětiletého magisterského programu se na fakultě vyučuje ještě jeden bakalářský a tři doktorské programy. Loni odejmulo ministerstvo fakultě akreditaci doktorského studijního programu a pozastavilo jí oprávnění udělovat titul JUDr. Západočeská univerzita podala rozklad.

Problémy plzeňských práv se táhnou už od podzimu 2009, kdy na fakultě vypukl skandál s podivným přijímáním studentů, opsanými pracemi a nestandardně rychlým studiem.

setug ( 8. února 2012 15:28 )

Snad to bude pravda. tahle " zašpiněná" škola ať jde k čertu. je mně líto studentů, kteří tam studovali a studují poctivě, ale neměli zájem, aby se vše na právech vyšetřilo, tak teď to mají.

gogo ( 1. února 2012 22:11 )

Plzeňská práva končí? Dokud skutečně neskončí, neuvěřím ! Kdo byl za všechny podvody zde spáchané potrestán ? Komu byly odňaty falešné tituly a s jakým postihem ?

hejhej ( 1. února 2012 18:09 )

Pokud nemá škola kvalifikované vyučující,pak by měla skončit.Těch rychlostudentů,co vypustila Plzeňská právnická fakulta je až příliš.

sosacek ( 1. února 2012 16:22 )

To je pěkný bordel!Já si zrovna chtěl přes jarní prázdniny udělat doktorát..

setug ( 1. února 2012 16:13 )

Těm co švindlovali tituly zůstanou.

Zobrazit celou diskusi