Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražský starosta opsal diplomku, vyplývá z posudků

Starosta pražského Jižního Města Dalibor Mlejnský
Starosta pražského Jižního Města Dalibor Mlejnský  (Autor: Isifa.com)
Autor: ČTK, oj - 
3. listopadu 2011
13:13

Pražský starosta Dalibor Mlejnský čelí obvinění, že opsal svoji diplomovou práci. Podle dvou na sobě nezávislých posudků vyplývá, že jeho magisterská práce na téma Založení pražské univerzity, zpracovaná na Univerzitě Jana Amose Komenského, je z velké části plagiát.

Informaci přinesl ve čtvrtek Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Starosta pražského Jižního Města Mlejnský žádné pochybení nepřipouští, podle něho k tomuto tématu není možné napsat něco nového.

Posudky pro Český rozhlas zpracovala vedoucí Ústavu dějin Univerzity Karlovy Ivana Čornejová a Jiří Stočes ze Západočeské univerzity. Oba se shodují v tom, že práce je z valné většiny opsaná, a to především ze dvou knih - Jacquese Le Goffa Intelektuálové ve středověku a z Dějin Univerzity Karlovy.

Mlejnský opisoval doslovně

"Diplomová práce vůbec nemá poznámky. To je nepřípustné na jakékoli vysoké škole u jakékoli vědecké práce. Je zde připojen jen velice omezený soubor prací, ze kterých autor údajně čerpal. Samozřejmě ale čerpal pouze z těch dvou zmíněných. A to tak, že doslova," uvádí Ivana Čornejová.

"Předložená práce Dalibora Mlejnského je kromě řady jiných nedostatků z valné většiny doslovně opsaná. To znamená není dílem toho, kdo se za jejího autora vydává," dodává autor druhého posudku Jiří Stočes.

Mlejnský: Práci jsem vypracoval tak, jak jsem ji vypracoval

Mlejnský žádné pochybení nepřipouští. Podle něho k tomuto tématu není možné napsat něco nového, a vždy se tak musí vycházet z již napsaného. "Tu diplomovou práci jsem vypracoval tak, jak jsem ji vypracoval. Prošla přes posuzovací komisi. Můj garant, se kterým jsem tu práci připravoval, ji označil za vyhovující nebo za dobrou. Obhájil jsem ji u státnic a prošla státnicovou komisí. Možná se to nelíbí tomu, kdo to posuzoval, ale takový je fakt," reagoval starosta.

Rektor Univerzity Jana Amose Komenského Luboš Chaloupka slíbil, že se prací bude škola znovu zabývat.

Obvinění z plagiátorství čelil například i poslanec ČSSD Miroslav Svoboda. V jeho případě to potvrdila i Vysoká škola finanční a správní, titul inženýra mu ale sebrat nemůže.

jago ( 3. listopadu 2011 20:59 )

Moje řeč. Takový nedouci pak mají rozhodovat o tom, jestli větší kapacity než rychlokvaška starosta mohou aspoň čistit hajzlíky po takových Xindlech jako je právě Mlejnský v Práglu, Onderka v Brně, Řápková v Chomutově či mladej Benda v Parlamentu.

cert ( 3. listopadu 2011 16:14 )

Můžete uvést důvěryhodný zdroj těchto informací?

akeem ( 3. listopadu 2011 15:45 )

V roce 2003 dospěla revizní komise České lékařské komory k závěru, že David Rath vystupoval jako licencovaný lékař, aniž by měl licenci, která by byla v souladu s Licenčním řádem lékařské komory. Revizní komise ČLK s předsedkyní MUDr. Martou Holanovou doslova tvrdila, že "k datu podání žádosti, žadatel (David Rath) nemohl splňovat podmínky stanovené tehdy platným Licenčním řádem ČLK o vydání Osvědčení o splnění podmínek k výkonu soukromé praxe člena ČLK v oboru interní lékařství. Jeho Osvědčení... bylo vydáno v rozporu s platnými stavovskými předpisy ČLK." Stejné obvinění vznesla komise ohledně Rathovy žádosti ke splnění podmínek pro výkon vedoucího lékaře. Komise přišla na to, že Rath nesplnil podmínky tím, že uváděl "nepravdivé údaje". Své tehdejší jednání David Rath později obhajoval slovy: "Byla to lež. Ale nebyl to podvod. Podvod je něco jiného než lež. Podvod by byl, kdybych se snažil něco získat na podkladě těchto informací. Můžete říct, že jsem se snažil získat výhodu, abych nemusel platit členské příspěvky. Ale já v té době neměl plat. Já jsem dělal práci doktora, ale nebyl jsem jako doktor zaměstnaný. Já nevím, proč mi pořád nerozumíte

rezacek ( 3. listopadu 2011 15:06 )

A k čemu je vůbec dobrá taková práce? Co chtěl tenhle vymaštěnec a podvodník napsat nového o založení univerzity? Má ta jeho práce větší cenu, než ten papír, na kterém je napsaná?

rezacek ( 3. listopadu 2011 15:03 )

Tedy, Ratha nemusím, ale takovou koninu bych nenapsal. Atestace se nepíše, ta se zkouší. Spíše bychom se měli zeptat, jestli by měl někdo odvahu nedat zkoušku synkovi starého Ratha - bolševického střihouna nejhoršího kalibru a přednosty kliniky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa