Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na samotě u lesa vypukla hledačská horečka: Za barákem mi spadl meteorit

Autor: Pavel Schuster, zrk - 
18. prosince 2014
06:06

Do lesů u Rudolce se sjíždějí astronomové i hledači pokladů. Devátým dnem pátrají po největším kousku meteoritu, který na zem dopadl minulé úterý. I místní zachvátila hledačská horečka.

Ačkoliv bydlí od lesíka, kde by se podle výpočtů měl největší úlomek meteoritu nacházet, coby kamenem dohodili, ještě pátrat nebyli. „Včera manžel přišel s tím, že to hledají tady nad námi. A já jsem mu říkala, že nám to málem spadlo do komína,“ vtipkuje Radka Geidlová (32).

Na víkend je tedy zřejmě program jasný: Půjde se hledat černý kámen ve velikosti pěsti, který přiletěl z vesmíru. Spolu se sousedy mají tak o zábavu postaráno. „Narodila se jim dvojčata, tak jim říkám, aby to nebyli supermani, když to spadlo tady u nás,“ dodala paní Geidlová.

Včera se mezi větvičkami prodíral i nadšený hledač pokladů, s detektorem v pravé ruce a lopatkou v levé. „Něco tady pípá!“ vykřikuje. Ovšem záhy se ukazuje, že to byl zakopaný alobal.

Najít největší úlomek nebude snadný úkol ani pro ostřílené astronomy. S přesností na 200 metrů sice vypočítali, že dopadl asi kilometr jihozápadně od Rudolce, směrem ke kótě 625. Zákon schválnosti to ale načrtl jasně – místo na pole spadl do hustého mlází, kde se dá stěží prodrat, natož najít jehlu v kupce sena.

Bolid rozzářil oblohu minulé úterý přesně v 17 hodin, 16 minut a 45 vteřin. Jasně svítil 9 sekund, pak ochladl, zhasl a začal se rozlamovat na malé kousky, které popadaly na území pod dráhou letu. „Přeletěl celou severní Moravu až nad Vysočinu a tam poblíž Žďáru pohasl,“ popsal nevšední jev astronom Pavel Spurný z Astronomického ústavu. Sám věří, že se k němu spíš dostane nějaký úlomek nalezený obyvateli, než že najdou ten největší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi