Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ty bylo o fous: Parašutistu na nebi těsně minul meteorit!

Norského parašutistu minul padající meteorit jen o několik metrů. Kdyby ho zasáhl, bylo by po něm.
Norského parašutistu minul padající meteorit jen o několik metrů. Kdyby ho zasáhl, bylo by po něm.  (Autor: Reprofoto youtube.com)
Autor: shp - 
4. dubna 2014
10:48

Šance, že parašutistu těsně minu při seskoku meteorit, je tak malá, že ji nelze ani vypočítat. Přesto se ale přesně to stalo Andersu Helstrupovi při seskoku v Norsku. Nadmíru ojedinělou událost se navíc podařilo natočit na video.

Anders se se skupinou dalších parašutistů rozhodl pro seskok v Hedmark v jihovýchodní části Norska. Jaké však bylo jeho překvapení, když se poté, co rozevřel padák, kolem něj prohnal meteorit.

Vesmírné těleso letělo podle odborníků rychlostí asi 480 kilometrů v hodině. Anders měl štěstí, že ho minulo o několik metrů. Kdyby ho ve vzduchu zasáhlo, byl by s ním amen.

Odborníci jsou si po zhlédnutí záběrů jistí, že šlo skutečně o meteorit. „Nemůže to být nic jiného. Tvar je typický pro meteority,“ řekl geolog Hans Amundsen serveru NRK.no.

Během seskoku si nebyl parašutista jistý, co kolem něj prolétlo, ale záznam odhalil pravdu. „Když jsme zastavili film, mohli jsme konečně jasně vidět, že to vypadá jako kámen,“ prohlásil Anders, který si nejdřív myslel, že vypadl z jeho padáku, ale pak si uvědomil, že jde o meteorit.

mortis69 ( 4. dubna 2014 14:44 )

Když do někoho může opakovaně udeřit blesk (ne Blesk) a rozdejchá to,proč by nemohl kolem někoho proletět meteorit (správně BOLID) Jsou známy případy dopadu meteoritů na dům

mortis69 ( 4. dubna 2014 14:39 )

Tak to máš kliku Podle nicku soudím,že se ti nemá co rozstříknout

zarazenyprd ( 4. dubna 2014 14:21 )

"Kdyby ho ve vzduchu zasáhlo, byl by s ním amen." Pokud kámen letící rychlostí 480km/hod někoho zasáhne, tak je jedno, jestli je ve vzduchu nebo na zemi. Prostě se mu mozek rozstříkne do všech stran a šmytec.

naidka ( 4. dubna 2014 11:49 )

taky mě napadlo nějaké prozaičtější vysvětlení.

Zobrazit celou diskusi