Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tajfun Hagupit udeřil na Filipíny: Statisíce lidí prchly!

Autor: ČTK, lm - 
6. prosince 2014
21:05

V podobě silného deště a poryvů větru se k pobřeží Filipín přiblížil tajfun Hagupit, který podle předpovědí začne později bičovat východní pobřeží centrální části země. Statisíce lidí se nadále evakuují před živlem, který má plnou silou udeřit dnes pozdě večer. Z pobřežních oblastí uteklo do téměř přeplněných nouzových přístřeší už více než 600.000 lidí.

Mohutná bouře o průměru 600 kilometrů se večer místního času (po poledni SEČ) nacházela ještě necelých 200 kilometrů od filipínského pobřeží. Její plný dopad na pevninu se čeká v noci místního času - pravděpodobně pozdě večer SEČ. Podle odhadu meteorologů, které cituje agentura DPA, narazí na pevninu pravděpodobně v oblasti kolem města Dolores, asi 500 kilometrů jižně od metropole Manily.

Zhruba 200 kilometrů jižně od Dolores přitom loni zuřil pustošivý tajfun Haiyan, který si vyžádal tisíce obětí na životech. Přehnal se přes ostrovní stát v několika set kilometrů širokém pásu a zasaženou oblast silně zpustošil.

Tajfun Hagupit dnes mírně zeslábl, zhruba na rychlost 185 kilometrů v hodině, s nárazy větru o rychlosti do 210 kilometrů v hodině.

Šest letišť v centrální oblasti Filipín bylo preventivně uzavřeno, stovky letů byly zrušeny, stejně jako provoz trajektů. Opatření postihlo tisíce cestujících.

Do nouzových přístřeší ve velkých sportovních halách a v kostelech se natlačily celé rodiny. Ve městě Tacloban s 200.000 obyvatel, které loňský tajfun téměř srovnal se zemí, očekávají lidé příchod Hagupitu obzvláště vyděšeně. Většina z nich má totiž ještě v živé paměti hororové scény z loňska, kdy po řádění Haiyanu dlouhé dny čekaly desetitisíce přeživších marně na pomoc.

Úřady tvrdí, že jsou tentokrát mnohem lépe připraveny než před rokem. Skladiště se zásobami jsou zabezpečená proti záplavám, ujišťují pracovníci ochrany před katastrofami. Do terénu byli už vysláni i dobrovolníci humanitárních organizací. "Staráme se především o ty, kdo při Haiyanu přišli o všechno," řekl ředitel organizace Oxfam Justin Morgan.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi