Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Propustili schizofreničku, která vraždila: Ministryně hrozí postihy!

Autor: simao, ČTK - 
15. října 2014
18:45

Pustili ji z ústavu, jednání soudu trvalo půl hodiny a spis prý příliš obsáhlý není... Ministryně spravedlnosti Helena Válková se dnes čertila za postup soudu, který na svobodu pustil Barboru Orlovou. Té nyní hrozí výjimečný trest za vraždu studenta Petra (16) na škole ve Žďáru. Podle ministra školství Chládka však nešlo o problém školy, ale selhání na jiných místech...

Okresní soud v Opavě zřejmě letos v únoru nepostupoval dostatečně důkladně, když rozhodoval o propuštění útočnice ve žďárské střední škole z ústavní léčby. Uvedla to dnes ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). 

"Po zběžném prolistování spisu dospívám k závěru, že dokazování mohlo proběhnout důkladněji," řekla Válková. Spis si však musí prostudovat důkladněji. "V případě, že se moje pochybnosti prokáží, přichází v úvahu návrh na kárný postih," upozornila ministryně. Postih hrozí příslušnému soudci i státnímu zástupci, který se proti rozhodnutí o změně ochranného léčení Barbory Orlové (26) na ambulantní.

Schizofrenička, která ubodala ve žďárské škole studenta Petra (†16) a zranila další dvě studentky a zasahujícího policistu, útočila před dvěma lety ve škole v Havířově. Soud ji poslal do ústavního ochranného léčení, jenže byla propuštěna.

 

"Bohužel, dospívám k závěru, že soud zřejmě nepostupoval dostatečně důkladně, když zkoumal, zda pobyt pacientky v případě jejího propuštění na svobodu bude, či nebude nebezpečný," prohlásila ministryně. "Soud vyšel z vyjádření psychiatrické léčebny, které nebylo příliš zevrubné, a bez důkladného dokazování dospěl k závěru, že byly naplněny podmínky trestního řádu pro přeměnu léčení z ústavního na ambulantní," dodala Válková.

Za vraždu a braní rukojmích hrozí vražedkyni až výjimečný trest. Příp. detenční ústav. Podle Válkové však vyvstává otázka, proč soud, neposlal takto nebezpečnou pacientku s diagnózou paranoidní schizofrenie rovnou do zabezpečovací detence, která je v současné době nejpřísnějším možným opatřením pro obdobné pachatele. "Na tuto otázku nedovedu dát odpověď, ale myslím si, že soud zvažoval všechna pro a proti. Zřejmě se domníval, že uložení ochranného léčení postačuje," uvedla ministryně.

Chládek: Chyba byla jinde, než ve škole...

Premiér Sobotka dnes Válkové, ale také ministrovi školství Chládkovi (ČSSD) a ministrovi zdravotnictví Němečkovi (ČSSD) uložil, aby do konce listopadu předložili vládě zprávu, která se bude zabývat možnými pochybeními v této kauze. "Tohle skutečně může být systémové selhání," varoval Sobotka.

Ministr školství Marcel Chládek však má jasno, kde se chyba naskytla. "Problém v tuto chvíli neleží na straně škol a školských zařízení," řekl v České televizi. "Já to samozřejmě řeším z pozice školství, ale musím říci, že podle posledních informací, které mám, tak tato škola patřila mezi školy z vyšším zabezpečení... Pro mě je naprosto nepředstavitelné, aby se žena, která již jednou tento čin spáchala,  volně pohybovala na veřejnosti," vysvětlil Chládek.

illis ( 15. října 2014 19:54 )

Kromě faktu, že psychicky nemocná běhala na veřejnosti a za svůj mladý život měla dva velmi závažné delikty , z nichž jeden skončil tragédií a ukončení života mladého chlapce, mne zaráží přístup její blízké rodiny . Dle matky byla krásná, úžasná, empatická a hodná. Její nevlastní táta se nestydí žádat 100 000 Kč za informace, které poskytnou novinářům . Jiná rodina přišla o milovaného syna a rodina ženské, která vraždila se nestydí chtít peníze . Tomu říkám hyenizmus NEvážený nevlastní otče .

rych.and. ( 15. října 2014 19:39 )

Selhala vláda, dnes si žádný soudce nedovolí odsoudit Róma, na severní Moravě už vůbec ne, tam stojí hordy před soudem a soudce by se asi živý domů nedostal. Policie Rómy chrání a ti nám vládnou svoji leností a drzostí. Soudce podporu státu nedostane, ochranku už vůbec ne, tak na to kašle. Se nedivím. Pokud chce paní ministryně být věrohodná, musí začít u Rómů. A to radikálně, protože už je 5 před 12.

mikade ( 15. října 2014 19:27 )

jistě tragická událost. Ale kolik podobných bylo po amnestii našeho "genia".!! Pouze to nebylo tak medializováno!! Ano, je to systémová chyba. Systémově je to tady v řiti. Zejména ve vrcholných polit. a statních orgánech a institucích. Nebo se pletu??

erikcom ( 15. října 2014 19:17 )

postihy opravdu vtipné karne řízeni tak soudce dostane dutku,nebo 30 procent z platu další je odvolani soudce a tomu opravdu nevěřím že nastane

Zobrazit celou diskusi