Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Hodicích se chodí na houby na náves!

Autor: Jiří Čada - 
7. srpna 2014
07:00

Nikdo neví proč, ale přímo na návsi uprostřed Hodic na Jihlavsku už třetí rok rostou hřiby.

 „Teď jsme jim čerstvě posekali trávu, tak mají po žížalkách,“ žertuje při pohledu z okna radnice starosta obce Josef Bakaj. Na mysli má partu místních důchodkyň, které si z návsi běžně každý den odnášejí tašky převážně hřibů kovářů. V tu chvíli ještě netušil, jak se mýlí.

„No, uvidíme, jestli má starosta pravdu,“ prohodila na oko nazlobeně směrem k radnici Zdeňka Hinková, která ve středu s Bleskem vyrazila na náves na houby. „Rostou tu i praváky, ale málo. Pak tu najdete taky žampiony, ale nejvíc hřibů kovářů,“ vysvětluje houbařka.

Za pouhých patnáct minut si už z hodické návsi odnáší asi šedesátku malých hřibů, které stačily do středečního rána v posekané trávě mezi vzrostlými lipami vyrůst.

„Každý den, když jdu do práce, tady ženské potkávám, jak houby sbírají. Nikdo neví, proč tu rostou. Snad je to rybníkem uprostřed návsi,“ krčí bezradně rameny starosta.

Nej Houbař Nej Houbař | Blesk.cz

Čtenářské úlovky:

Adam Novotný:
„Rostou! Byl jsem na procházce s bráchou a našimi psy v lesích na Benešovsku a mohu potvrdit, že skutečně rostou! Příští víkend se chystáme zase,“ pochvaluje si čtenář Blesku Adam.

Romana Hostousová, České Budějovice: „Dobrý den, posílam vám dnešní úlovek ze Lhenicka cca za hodinu 250 hřibů.“

„Dobrý den, každý píše, že nerostou houby a už vůbec ne na Pardubicku a já včera a dnes celkem za 4 hodiny s přítelkyní na Svitavsku našel samý praváky. Tak jsem si říkal, že byste o tom mohli napsat článek do novin pro ostatní houbaře, aby to nevzdávali.“  S pozdravem Marek Beran a Radka Kopecká

Mykolog Jiří Pošmura: Je ideální počasí

„Mohu potvrdit, že houby u nás na Chebsku rostou, v následujících dnech se dají očekávat na celém území ČR nové přírůstky, na houbičky je teď ideální počasí. Byli jsme s manželkou na kolech a našli jich opravdu spoustu. Jen si musí dávat člověk pozor na jedovaté houby, jako jsou například muchomůrka pantherová (tygrovaná) a muchomůrka zelená, které se dají snadno zaměnit s houbami jedlými. Tak hurá do lesa!“

Nespleťte si jedlou houbu s jedovatou! Poraďte se s páteční přílohou Blesku pro vášnivé houbaře! Nespleťte si jedlou houbu s jedovatou! Poraďte se s páteční přílohou Blesku pro vášnivé houbaře! | archiv Blesku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

satanklaus ( 7. srpna 2014 12:07 )

U nás co pamatuju rostou kováři taky na náměstí na trávníku kolem kostela.......nic divnýho.

Zobrazit celou diskusi