Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Už rostou hřiby! Je čas vyrazit do lesů, houbařská sezóna začala

Houbařská sezona začala letos brzy.
Houbařská sezona začala letos brzy.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: raj, mor - 
31. května 2014
16:05

Blesk má skvělou zprávu pro houbaře. Už rostou! Svědčí o tom i úlovek manželů Lázničkových z Příbrami.

Ti vyrazili na houby už v pátek. „Zašli jsme do listnatých lesů u Višňové na Příbramsku. Hledali jsme asi dvě hodiny, houby rostou zatím místama, na jednom fleku jich je několik a potom zase dlouho nic. Našli jsme ale dost,“ řekli dnes Blesku Lázničkovi.

Domů přinesli hříbečky a také holubinky. Udělali si první letošní smaženici, která chutnala skvěle. Hříbečky si manželé obalili jako řízky a také super.

„V lese je teď hodně mokro, při slunném počasí, pokud vydrží, porostou příští týden podle našeho názoru houby už všude,“ povzbuzují houbaře manželé Lázničkovi.

Letos začala houbařská sezóna opravdu brzo. Z lesa si můžete přinést křemenáče nebo hřiby kováře. „Dokonce jsem našel hřiba strakoše, což je na toto období výjimečné. Rostou ale i babky a klouzci. Určitě by houbaři měli vyrazit na slunná vyhřátá místa ve stráni na kraji lesa,“ radí mykolog Jiří Pošmura z Chebska.

Nečekejte ale houbařské žně. Zaplnit košík nebude jen tak. Nachodit v tomto období můžete až několik kilometrů. „Sám jsem se před chvílí vrátil z lesa a ušli jsme dobrých osm kilometrů,“ dodává mykolog.

luder ( 1. června 2014 01:14 )

Tak to bude zase chudej rok, když už teď rostou letní houby; alespoň se to říkalo!

naidka ( 31. května 2014 17:36 )

Houby rostou, ale je to jen lokální záležitost. U nás málo pršelo, dubáky zatím nejsou (loni byly už v půli května). V pátek jsem našla u cesty jednu (slovy jednu jedinou) bedlu, i když bedly, bych řekla, že rostou mnohem později. Soused se chlubil, co toho našel, nevěřila jsem, až donesl ukázat celý tác naobalovaných klobouků hřibů na smažení.

jasamosobne ( 31. května 2014 17:34 )

 Dnes jsem byl v lese nad Dvorem Kralove a samej podpapirak,neboli velke houno.

Zobrazit celou diskusi