Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Co dělat, když bydlíte vedle šílenců: Braňte se sousedské šikaně, radí advokát

Co dělat, když jsou s vašimi sousedy potíže, radil na chatu Blesk.cz advokát Roman Moussawi
Co dělat, když jsou s vašimi sousedy potíže, radil na chatu Blesk.cz advokát Roman Moussawi  (Autor: Profimedia.cz, archiv Blesku)
Autor: simao, růž - 
15. července 2014
19:40

Říká se, že sousedy si nevyberete. Co však dělat v případě, že se se svými sousedy dostanete do sporu? Čtenářům Blesk.cz radil advokát, jak zatočit se sousedskou šikanou. A mnohdy šlo o situace, které zná řada z nás! Pach cigaret, nepořádek nebo hluk. To jsou přitom tři věci, které Čechům nejvíc vadí na sousedech. Bydlet vedle hlučného a nepořádného kuřáka je pro většinu pravé peklo.

"Naši sousedé nám již 2x odcizili dřevo, soused močil na naše túje, což nám sdělil další soused, zalili živý plot, aby uschl, zabetonovali bez našeho vědomí elektrickou přípojku, odstranili ve vegetačním období cca 30 % kořenového systému tújí, postavili si zídku do 1m tak, že základ přesahuje na náš pozemek, neustále nás udávají," popisovala paní Růžičková, jaké problémy mají se svými sousedy. A ptala se advokáta Romana Moussawiho, co dělat.

"To nejsou sousedi, to jsou nějací šílenci, co bydlí zrovna vedle," zhodnotil bryskně a s nadsázkou advokát na chatu v redakci Blesk.cz. "Z Vašeho popisu vyplývá (kromě toho, že by se sousedi měli léčit), že Vás sousedi obtěžují nejen nad míru přiměřenou poměrům, ale ještě vás zjevně šikanují," dodal.

Jenže co v takové situaci dělat? "Budete muset přitvrdit (tím nemyslíme pořízení zbrojního průkazu) a obrátit se na advokáta, aby s Vámi sepsal předžalobní výzvu, a pokud to nezabere, podat žalobu. Takové obtěžování Nový občanský zákoník zakazuje a Vy máte právo se u soudu domáhat zákazu takového jednání. Pokud se obrátíte na soud, měla byste být se svým nárokem úspěšná. Tohle sami asi nevyřešíte," upozornil advokát.

Když soused pálí o sto šest

To čtenářka Dušáková si postěžovala na to, že soused na zahradě naopak často něco spaluje a zamořuje ovzduší v okolí. "Nevadí mi, když to bude jednou za čas, ale vadí mi, když je to sobota, neděle... Co s tím?" ptala se čtenářka.

"Z Vašeho popisu podle mého názoru vyplývá, že Vás soused obtěžuje kouřem nad míru přiměřenou poměrům. Zkuste se se sousedem u piva domluvit, aby pálil na zahradě v době, kdy Vám to nebude vadit. Někteří sousedi jsou posedlí pálením čehokoliv a budou to tedy brát jako omezování jejich (často jediného) koníčku. Pokud se nedohodnete a je to často, tak Vám nezbude než se domáhat u soudu zákazu takového obtěžování," dodal advokát.

S jakými dalšími sousedskými problémy jste se na advokáta obraceli? Čtěte v našem chatu!

Co nám kazí bydlení vedle sousedů: Pach cigaret, nepořádek nebo hluk!

Špatné vztahy alespoň s jedním sousedem celkově přiznává více než pětina lidí z bytovek a desetina obyvatel rodinných domů. Zjistil to průzkum Raiffeisen stavební spořitelny. Ta se snažila vypátrat, co lidem nejvíc vadí na jejich bydlení. Výsledek byl šokující. Bydlení jim nejvíc kazí sousedi!

Nejvíc napjaté vztahy jsou pochopitelně v panelácích. Byty a samozřejmě sousedé v těsné blízkosti jsou živnou půdou pro spory, hádky, a někdy dokonce i rvačky. Ústní konflikt se sousedem tak už měl každý třetí člověk z bytového domu a každý čtvrtý »domkař«. Do rvačky se pak pustil každý třicátý sedmý člověk.

Agrese je spíše na straně lidí z paneláků. Jako klidnější pohodáři z průzkumu vycházejí majitelé rodinných domů. Ani jeden z dotázaných domkařů totiž neřešil konflikt pěstmi.

Sousedy neznáme

Průzkum ukázal i to, že lidé z paneláků sousedy téměř neznají. Lepší to není ani u majitelů domů. „Dvě třetiny lidí žijících v bytech neznají jménem ani polovinu sousedů. U rodinných domů šestina lidí zná všechny sousedy alespoň od vidění,“ řekla Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

czrus ( 16. července 2014 05:02 )

Rusko hodlá rozvíjet GLONASS spolu s Kubou http://czech.ruvr.ru/news/2014_06_18/Rusko-hodla-rozvijet-GLONASS-spolu-s-Kubou-7456/

pavlos67 ( 16. července 2014 00:56 )

Takze,vsem vam dam jako bonus dve rady....Za a:Nikdy za zadnych okolnosti nezvat souseda na kafe.Za b:V zadnem pripade netykat si a to plati i v pripade kozatych krav{to pro ty mene chapave,kteri mysli klackem}A za c:Pokud tohle nebude fungovat,tak kopat do hlavy....Nedopucuju...soud a dalsi,dalsi problemy....

rynger ( 15. července 2014 21:24 )

Přesňe jak píšete , paní sousedka mi vyčetla, že mi štěká pes přes den (jorkšír) (zeď 50cm) a dovětkem, že to je každý den poslední měsíc jí povídám to těžko jsem už dva týdny nemocnej a z bytu jsem vylezl dneska a ona mi na to hlásí : kde jste byl, jako že nesmím nikam chodit dle jejího názoru . , Jo ona má psa , který vyjde vždy když si jde pro důchod jinak je pořad doma . (Samozřejmě mi to nevadí je mu asi smutno , zapnu rádio a je to) Bohužel jsou tu mezi námi lidé divní, kterým vadí i barva Vašich vlasů a lžou jen, aby si jejich (ne ) důležitosti někdo všimnul. Lidi co se musí v práci otáčet jsou většinou v poho nezbývá jim energie na kraviny. V týhle zemi nejsou dobrý vztahy řeší se malicherný kraviny a důležitý věci se přehlíží. Lidi by si měli uvědomit , že život uteče jak voda a řešit ho tím, že souseda budu nesnášet jen proto , že si myslím, že je to blb je ubohost, každej ať si hledí svého! A bude klid.

malejavelkej ( 15. července 2014 20:58 )

Nejhorší jsou sousedé primitivové, se kterým není žádná domluva, protože oni mají vždycky pravdu. Tedy myslí si že ji mají. Ti naši si poslední 3 roky nafouknou bazén 20 cm od našeho plotu a cca 4 m od našeho zbudovaného posezení. Sezvou si všechny příbuzné a známé a my máme "úchvatný" výhled na obézní baby s aspoň čtyřmi pneumatikami a chlapy s pivními mozoly. Řev dětí přejde k večeru v opilecký řev dospělých. Žádná obrana. Zaujal mě názor petrametra.

djaba ( 15. července 2014 20:44 )

Teď je náš drahý soused důchodec odkázán na pomoc manželky , ale doba jeho elánu se nezapomene .Na jeho zahradě nebo v domě vždy téměř celé léto rachotila sbíječka ,cirkulárka ,bruska,sekačka ,motorovka nebo alespoň hlasitě chrčelo rádio .Rádio nevypínal ani když odjeli .Do toho se ještě přidával pes , který neustále na něco štěkal a v noci to dolaďoval vytím.I v horkém létě , abychom se vyspali ,měli jsme zavřená okna a v ložnici v okně nacpaný polystyren.

Zobrazit celou diskusi