Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mizerný kšeft státu s minerálními vodami: To si někdo vypije!

Je to byznys, ve kterém jde o miliardy. Ale stát dostane jen pár milionů. Výrobci minerálních vod totiž platí státu za 1 000 litrů  odčerpané minerální vody jen 3 koruny.
Je to byznys, ve kterém jde o miliardy. Ale stát dostane jen pár milionů. Výrobci minerálních vod totiž platí státu za 1 000 litrů odčerpané minerální vody jen 3 koruny.  (Autor: Zdroj: výpočet Blesku, MF ČR, ČSÚ, profimedia.cz)
Autor: vlb - 
26. června 2014
06:00

 Je to byznys, ve kterém jde o miliardy. Ale stát dostane jen pár milionů. Výrobci minerálních vod totiž platí státu za 1 000 litrů  odčerpané minerální vody jen 3 koruny. A jak Blesk spočítal, ročně odčerpají tři miliony kubíků dobře prodejného artiklu!

Právě v těchto týdnech jsou do domácností doručována vyúčtování s nedoplatky za vodu. Za kubík vody (1000 l) platíme průměrně asi 40 korun. Na složenkou pak těžko chápeme, že stát prodává stejné množství kvalitní minerální vody a ke komerčním účelům za koruny tři!

Vypijeme 63 litrů

Podle Českého statistického úřadu za rok 2012 každý Čech (tedy včetně miminek) spotřeboval 63 litrů minerálních vod. Tržby výrobců minerálek tak jdou do miliard. A do státní pokladny se přikutálí jen zlomek.

Proběhlo šetření

Nepoměr si už začalo uvědomovat i ministerstvo zdravotnictví pod vedením Svatopluka Němečka (42, ČSSD), které má poplatek v gesci. Šéf resortu již na základě upozornění Blesku zadal analýzu současného stavu. „Podnětem Blesku se zabýváme a již proběhlo i první šetření,“ řekl mluvčí Jan Štoll s tím,  že ministr žádá i vypracování studie, na základě níž se rozhodne, zda vládě navrhne zvýšení poplatku.

jana1313 ( 26. června 2014 12:05 )

Vzteklým prskáním a blbými, zcela nepodstatnými, kecy na jádru nesmyslného srovnání ceny konečného produktu(pitné vody) a prvotní suroviny (minerální vody), nic nezměníš. Doplň si vzdělání a neplkej

gabreta ( 26. června 2014 11:30 )

Hovado seš ty, když zapomínáš co všechno nasliboval posranej Talián, když koupil Mattoni a co z toho splnil v investicích? Ho.vno a jen rejžuje!! A přitom ve flaškách prodává drek co s původní minerálkou má společnou jen nálepku! A tak je to i u ostatních výrobců!! Tak se prober.

jana1313 ( 26. června 2014 11:10 )

Jde o srovnání ceny konečného produktu dodaného zákazníkovi(pitná voda) s cenou prvotní suroviny(minerálka), nutné dopravit do výroby, určené k dalšímu zpracování, s nutností další dopravy k prodejci. To může srovnávat jenom hovado. Je to jako srovnávat cenu mléka přímo od krávy stočeného do přinesené petky s cenou za kilo sýra. Rozdíl je zhruba taky patnácti až třiceti násobný. Kdopak se asi chystá na výsledcích téhle stupidní kampaně napakovat?

zadnice ( 26. června 2014 10:40 )

Pokud v tom jedou "politici" i třeba bývalí, tak se to nikdy nedozvíme. Mají to jistě jako Kalousek s bohatstvím jistě velmi dobře "ošetřeno"!

petrusaa ( 26. června 2014 09:32 )

Tak jste mě předběhl,na ty ODS majitele vrtů si pamatuji velmi dobře.Mimochodem po emailech chodí fotky jak se těží minerální voda Mattoni,děs běs.

Zobrazit celou diskusi