Minerály jsou pro organismus zkrátka nepostradatelné. Proč? Bez nich by se nevyvíjely kosti, nefungovala by látková výměna, netvořily se hormony, enzymy a další pro život potřebné látky.

Jestli se často odbýváte rychlým jídlem plným tuků, soli a cukru, nejspíš máte minerálů nedostatek. Vařením, smažením a konzervací se totiž tyhle zdraví prospěšné látky ve stravě ničí, navíc je tělo v potravinách bohatých na tuky špatně vstřebává.

Pozor na stres

To samé platí i v případě, že se často stresujete. Tělo, které je stále v napětí, nezvládne minerální látky zužitkovat v potřebném množství a vám pak může chybět například důležitý hořčík. 

Nezapomeňte na dostatečné množství tekutin
Autor: profimedia.cz

Co vlastně s tělem udělá dlouhodobý nedostatek minerálů? Pravděpodobně se projeví v podobě různých zdravotních potíží, například osteoporózy (řídnutí kostí), kazivostí zubů, vypadávání vlasů, chudokrevnosti. Trápit vás může taky únava, ekzém a v horších případech i neplodnost!

Zapomeňte na pilulky

Vyhazovat peníze za tabletky z lékárny ale nemusíte. Stačí, když do jídelníčku zařadíte pestřejší stravu plnou čerstvého ovoce a zeleniny. Jak na to v praxi? Ke každému jídlu si udělejte malý zeleninový salát a ke svačině si dejte kousek ovoce třeba s jogurtem nebo pečivem. Snažte se co nejvíce omezit smažení a pečení, potraviny raději jen krátce povařte, ideálně nad párou. Méně solte a vyhýbejte se i sladkostem.

Aby se minerály mohly vstřebat , nezapomínejte na pitný režim. Pijte průběžně celý den a nečekejte, až se o slovo přihlásí žízeň. Sladké limonády nebo džusy jsou ale nevhodné, převládat by měla čistá pramenitá nebo minerální voda, kterou v lahvi můžete mít stále při ruce. Jak už název napovídá, kvalitní minerálka zajistí to, že vám trvale doplní minerály v optimálním množství. A přirozeně.