Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Výzva exprezidenta Karzáího: Afghánci, běžte volit!

Autor: ČTK - 
5. dubna 2014
09:10

V Afghánistánu v noci na dnešek začaly jednodenní přímé volby prezidenta, které mají být prvním demokratickým předáním moci od pádu Talibanu v roce 2001. Právě islamistické hnutí Taliban je pro úspěch hlasování největší hrozbou. Zatím jediný incident hlásí afghánská policie z provincie Lógar, kde byli dnes ráno při explozi výbušniny zraněni čtyři lidé.

K maximální účasti při hlasování vyzval v Kábulu odstupující prezident Hamíd Karzáí. Při odchodu z volební místnosti v jedné z kábulských škol prohlásil, že Afghánci by neměli brát ohled na hrozby extremistů z Talibanu a masivní volební účastí by měli potvrdit zájem o politickou stabilizaci.

Nálož trhaviny dnes explodovala nedaleko volebního střediska v provincii Lógar na jihovýchodě země. Podle místní policie byli zraněni čtyři lidé, jeden z nich je v kritickém stavu.

"Dnešní den je důležitý pro budoucnost všech Afghánců," řekl novinářům Karzáí, který vykonával funkci hlavu státu v předchozích dvou volebních obdobích a potřetí podle ústavy kandidovat nemůže. "Vyzývám afghánské občany, aby navzdory chladu, dešti a hrozbám extremistů přišli volit a umožnili své zemi učinit dalších krok směrem k prosperitě," prohlásil.

Své volební lístky vhodili do uren i další kandidáti, z nichž největší šance média dávají bývalým ministrům zahraničí Abdulláhovi Abdulláhovi a Zalmáji Rasúlovi a exministru financí Ašrafu Ghanímu.

Předběžné výsledky prvního kola se očekávají až 24. dubna. Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, uskuteční se druhé kolo 28. května. Procedura inaugurace nového prezidenta se pak může protáhnout až do října.

Vleklý ústavní proces může podle západních diplomatů ohrozit stabilitu země, protože zdrží podpis smlouvy s USA o pobytu asi 10.000 amerických vojáků v Afghánistánu po konci letošního roku, kde většina spojeneckých sil ze země odejde. Spojené státy mají nyní v Afghánistánu asi 23.500 mužů.

Karzáí smlouvu s USA podepsat odmítá, ale tři hlavní uchazeči o prezidentský úřad s jejím podpisem počítají. Bez dohody s USA se může Afghánistán dostat do kritické situace, protože v boji s oddíly Talibanu zůstane osamocen. Extremisté se proti prezidentským volbám ostře stavějí, hlasování bojkotují a vyhrožují krvavým násilím.

Karzáí od svržení Talibanu s pomocí americké invaze vládl zemi více než 12 let: nejprve jako prozatímní hlava státu a poté jako prezident řádně zvolený v letech 2004 a 2009.

Pro letošní volby je zaregistrováno a schváleno osm kandidátů, mezi nimiž není žádná žena. Favorit voleb Abdulláh Abdulláh získal v prvním kole voleb v roce 2009 přes 30 procent hlasů, poté ale z volebního kláníodstoupil s poukazem na rozsáhlé podvody.

Volební místnosti by se dnes měly uzavřít nejdříve ve 13:30 SELČ, při větším počtu voličů až o dvě hodiny později.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi