Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válečnou fotografku zastřelil kalašnikovem muž v policejní uniformě! Němci truchlí

Válečnou fotografku a držitelku Pulitzerovy ceny Anju Niedringhaus zastřelili v Afghánistánu
Válečnou fotografku a držitelku Pulitzerovy ceny Anju Niedringhaus zastřelili v Afghánistánu  (Autor: ČTK, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
4. dubna 2014
14:20

Uznávaná německá fotografka Anja Niedringhaus (†48) je po smrti. V Afghánistánu jí zastřelil muž, oblečený údajně v policejní uniformě. Při střelbě kalašnikovem na auto zahraničních novinářů pak těžce zranil i reportérku z Kanady.

K vraždě německé fotografky a postřelení její kanadské kolegyně došlo na východě Afghánistánu. Obě ženy pracovaly pro americkou tiskovou agenturu AP a připravovaly zpravodajství o nadcházejících afghánských prezidentských volbách.

K útoku došlo pouhý den před prezidentskými volbami, v nichž budou Afghánci rozhodovat o nástupci Hamída Karzáího. V zemi panují přísná bezpečnostní opatření, v jejichž rámci bylo rozmístěno na 350 tisíc příslušníků afghánských bezpečnostních sil. Islamistické hnutí Taliban hrozí, že hlasování zmaří násilnostmi...

Obě žurnalistky cestovaly podle AP v konvoji pracovníků volebních komisí, kteří dopravovali hlasovací lístky z centra města Chóst do odlehlejších oblastí. Konvoj chránili příslušníci afghánské armády a policie.

Smrtící palba z kalašnikova

Ženy jely vlastním autem s řidičem. Místní činitelé uvedli, že útočníkem byl s největší pravděpodobností skutečně policista. Když se v jednu chvíli konvoj zastavil a ženy seděly na zadním sedadle auta a čekaly, až se kolona opět rozjede, přistoupil k jejich vozu velitel policejní jednotky jménem Nakibulláh, vykřikl "Alláhu akbar" (Bůh je převeliký) a spustil palbu z kalašnikova.

Poté se vzdal ostatním policistům a byl zatčen, napsala agentura AP. Osmačtyřicetiletá mezinárodně uznávaná fotografka Anja Niedringhaus byla na místě mrtvá. Šedesátiletá kanadská novinářka Kathy Gannon utrpěla dvě střelná zranění a byla převezena do nemocnice. Její stav je údajně stabilizovaný a žena komunikuje s lékaři.

Držitelka Piltzerovy ceny

Anja Niedringhaus byla držitelkou prestižní Pulitzerovy ceny, jako reportérka byla u pádu Berlínské zdi, poté působila v bývalé Jugoslávii během tamní války. V následujících letech fotografovala konflikty v Izraeli, Palestině, Iráku, Libyi, Afghánistánu a v Pákistánu. "Anja a Kathy strávily společně v Afghánistánu řadu let, kdy podávaly zprávy o tamním konfliktu a obyvatelích," uvedla AP. 

Dnešní násilný čin je v krátké době druhým útokem na zahraničního novináře v Afghánistánu: 11. března byl v centru metropole Kábulu zastřelen britsko-švédský novinář Nils Horner.

 

 

zabibol ( 4. dubna 2014 19:11 )

Muslimský hrdina. Zabil ženskou. Hňup.

krtekub ( 4. dubna 2014 15:56 )

S tím musela v prostgředí kde se pohybovala počítat.

Zobrazit celou diskusi