Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pátrání po letadle s 239 lidmi: Proč cestujícím stále zvoní mobily?

Autor: simao, ČTK - 
11. března 2014
13:19

Malá jiskřička naděje svitla bližním cestujících a posádky ze ztraceného malajsijského letadla. Některým pohřešovaným lidem totiž prý stále zvoní mobilní telefony! Vystopovat signál se pak již pokoušela i čínská služba pro zasílání vzkazů QQ. Zatím neúspěšně. Napomůže technika k objasnění záhady, kam zmizel Boeing 777 s 239 lidmi na palubě?

Na jakékoli pozitivní zprávy netrpělivě čekají lidé, kterým v letu z Kuala Lumpur do Pekingu seděli jejich rodinní příslušní, kamarádi a známí. Radostnější zvěsti začaly kolovat poté, co někteří příbuzní zkusili vytočit telefonní čísla mobilů svých pohřešovaných blízkých. A zjistili, že stále vyzvánějí! Nikdo je však nezvedá...

Smartphony cestujících jsou prý stále online!

Pokusy s mobily jsou přitom součástí rozsáhlého vyšetřování, které má objasnit, kam malajsijské letadlo v pátek zmizelo. Při pátrání po kontaktech na lidi ze seznamu pasažérů pak našli technici některé mobily i na čínské službě QQ, určené pro posílání vzkazů. Naznačuje to, že tyto telefony jsou stále online. 

Když se však příbuzní snažili v neděli i pondělí na zvonící mobily a aktivní účty na QQ zeptat leteckých a policejních činitelů, nepochodili, píše Washington Post.

Jednomu z můžu se nakonec přitom podařilo přesvědčit dva policisty, aby přišli do jeho domu a společně s ním sledovali aktivní QQ účet na jeho počítači. Ale někdy během pondělního odpoledne, kdy nikdo z nich nedával pozor, se účet náhle odpojil... Namísto odpovědí se tak objevily jen další otázky. Došla telefonu baterie? Poškodila ho mořská voda? Anebo to byla jen náhodná anomálie nějakého internetového serveru? Bylo letadlo uneseno a pořád ještě někde je? "Doufám, že na tyhle otázky mi jednou někdo odpoví," řekl muž, který si nepřál být jmenován.

Video Přelet nad vietnamským mořem: Do pátrání po malajsijském letadlu se zapojilo i vietnamské námořnictvo - Reuters
Video se připravuje ...

Šokované rodiny a jejich hněv

Úřadům se však patrně signál vystopovat nepodařilo. Pátrání po letadle je tak stále neúspěšné. A čekání pro rodiny dlouhé a kruté. Počáteční šok a smutek však postupně střídá hněv, upozorňuje The Washington Post. Lidé si stěžují na přístup letecké společnosti i nedostatek informací.

Téměř dvě třetiny cestujících tvořili v letadle Číňané. Jejich příbuzní se shromáždili v hotelu v severovýchodní části Pekingu. Mnozí stále proklínají Malaysia Airlines, že prvních 15 hodin po zmizení neposlaly nikoho, kdo by jim vysvětlil, co se stalo. A viní čínskou vládu, že se s nimi až do pondělí nesetkala. Více než 100 z nich podepsalo petici požadující odpovědi a pomoc vlády.

"Jsem na tom stejně jako všichni ostatní," snažil se mírnit situaci zástupce ředitele čínského střediska pro bezpečnost civilní letecké dopravy. "Už dva dny jsem nespal. Pořád pátráme. Neexistují důkazy, že by letadlo mělo nehodu," dodal. Čínská vláda, která zřejmě očekávala výbuchy hněvu, do hotelu poslala pro jistotu policii, aby udržovala pořádek.

Interpol: Muži s kradenými pasy prý nebyli teroristé

Čím delší doba však utekla od zmizení letadla, tím věří lidé méně a méně, že jsou cestující ještě naživu. Spekulovalo se přitom, že na palubu Boeingu 777 pronikli teroristé a letadlo unesli.

"Čím víc informací získáváme, tím silnějšího nabýváme přesvědčení, že to nebyl teroristický incident," prohlásil však generální tajemník Interpolu Ronald Noble. Malajsijské úřady přitom dnes zveřejnily fotky dvou Íránců, kteří měli cestovat letadlem na falešné pasy. Ani u jednoho z nich se však prý napojení na některou z teroristických buněk údajně nepotvrdilo.

Interpol také oznámil, že zmínění Íránci původně cestovali na íránské pasy, v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru je ale vyměnili a předložili kradený italský a rakouský pas. Mladší z nich, devatenáctiletý, pak měl údajně namířeno z Pekingu přes Amsterdam do Německa, kde na něj měla čekat jeho matka. Íránec tam prý chtěl požádat o azyl. "Nedomníváme se, že patřil k nějaké teroristické skupině," konstatovali malajsijští policisté. Druhému Íránci je kolem 30 let a namířeno mohl mít do Švédska.

mandat ( 11. března 2014 22:07 )

Take cerna schranka letadla vydava mesic signaly. Tak by uz ji take mohli najit.Je divne, ze pilot nedal signal, ze se neco deje, nebo proc meni smer. MOzna, ze pilot patril k unoscum. Dneska je mozne vsechno.

mandat ( 11. března 2014 22:05 )

Je take mozne, ze jsou nekde v drzngli ve Vietnamu.

terezice.palice ( 11. března 2014 21:19 )

Jojo, pristali na Marsu. No mozna na Mesici, pry maji malo paliva.

terezice.palice ( 11. března 2014 21:18 )

A to se nestalo pouze jednou. Zahada byla, kdyz nasli lod, na ni vsechny zachranne cluny, ale zadneho pasazera. A vse bylo, jak ma byt. Akorat lidi byli pryc. Jenze tohle neni oblast Bermudskeho trojuhelniku.

petranemeth ( 11. března 2014 21:03 )

vse se da vysvetlit..........chteji zamaskovat svoji neschopnost vypocitat kde se trosky nachazeji.....je to pouha neschopnost idiotu co se o to zajimaji...nic vic...letadlo zmenilo smer a tim padem budeme hledat j jinych lokalitach trosky ze ano..................logika

Zobrazit celou diskusi