Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

10 let od vraždy učitele: Kantora bodl 18krát! Teď skrývá svou tvář

Autor: Jitka Pecharová, Tereza Hodáliková - 
10. března 2014
21:36

10 let uplynulo od vraždy učitele na svitavském učilišti.  Prvního března 2004 tu učeň (tehdy 16) ubodal 18 ranami učitele Bohuslava Šíbla (†60)! Byl to první útok na kantora v Česku při výuce.

Blesk neuveřejňuje jméno vraha ani současné bydliště, neboť jeho identifikaci zakazuje zákon o soudnictví ve věcech mládeže. Vrah (dnes 26) dostal 9 let a ty si odpykával ve věznici v Opavě. Hodně posiloval a při kroucení basy se mohl vzdělávat. Část trestu mu soud odpustil a před dvěma roky šel na svobodu.  

Rodina ho přijala

Když opustil vězení, rodina ho přijala zpět. Vrátil se do domku, kde bydlel s rodiči a mladší sestrou před vraždou a vězením. Ani si prý nezměnil jméno. Blesk nyní zastihl matku i mladíka, když se vraceli autem domů. On řídil. Zajel do garáže, a z ní asi ve snaze vyhnout se redaktorce Blesku, šel do domu na rozdíl od ženy zezadu ze zahrady. „Nebudu nic říkat,“ řekla stroze jeho matka.

Uzavření lidé

„Je to uzavřená zvláštní rodina. Skoro je nevidím, on takřka nevychází,“ řekl muž ze sousedství. „Má to těžké. Vím, že sháněl práci. U zaměstnavatele se za něj přimlouval i strážník,“ dodal. „Taky bych mu jako rodič odpustil. Něco tam muselo být, proč to udělal,“ řekl dále. „Ten učitel ho asi vyprovokoval. Byl to prý hrozný kripl,“ hovořili sousedé velmi negativně o kantorovi než o vrahovi.

Učitelé mají strach

Blesk oslovil i učitele, kteří tragédii  zažili. Říkají většinou, že by rádi věřili, že se někdejší učeň polepšil, spíš se ale bojí.

„Kdybych toho mladíka teď potkal, a věděl, že je to on, asi bych měl obavy. Byl bych ve střehu,“ řekl deset let po tragédii zástupce ředitele učiliště Oldřich Kavalír.

„Doufám, že ta doba, po kterou ten hoch byl ve vězení, stačila na to, aby se vzpamatoval a znovu neudělal něco podobného. Jelikož ale vím, že to nespáchal ve zkratu, ale plánovaně, nevěřím mu, nedokážu odpustit,“ přiznala školská odborářka Jana Šauerová u hrobu zavražděného kantora. S předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem sem ve výročí tragédie vždy nosí květiny a zapalují svíčky.

Kvůli sílící agresi zatím marně prosazují, aby měl pedagog částečný statut veřejného činitele. „Kdyby ho žák napadl, bylo by na to pohlíženo přísněji,“ vysvětlil Dobšík preventivní smysl navrhovaného opatření.

Vladimir_K ( 1. listopadu 2019 18:02 )

Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem.

miap ( 11. března 2014 05:52 )

Presne tak! At byl ucitel jakykoliv, ubodanim se vztahy neresi. A zakon jeste chrani vrahovu identitu, abychom jeho psychopaticky ksicht nepoznali. Tedy - ani o to nestojim

vera51 ( 10. března 2014 22:04 )

Dneska lidsky zivot nema zadnou cenu. Par let si odsedel za vrazdu.Je neco zvraceneho na tomto svete.

Zobrazit celou diskusi