Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Norská bestie Breivik vyhrožuje hladovkou: Chci nový PlayStation, gauč a pohovku!

Gesto šílence? Terorista Breivik v soudní síni v Oslu
Gesto šílence? Terorista Breivik v soudní síni v Oslu  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
14. února 2014
19:34

Masový vrah Anders Breivik, který zavraždil 77 lidí, prý v luxusním vězení nelidsky trpí a tamní podmínky přirovnává mučení. Pokud nebude splněno jeho 12 požadavků, hodlá zahájit hladovku. Zastaralé PlayStation 2 chce nahradit novější trojkou, dále mu v cele chybí pohovka a křeslo. Mimo jiné požaduje také zdvojnásobení týdenních diet. 300 norských korun (asi 1000 Kč) mu je málo.

Agentura AFP dnes získala Breivikův dopis z loňského listopadu, adresovaný vězeňské správě a vyhrožující hladovkou. Kromě toho má agentura k dispozici dopis z 29. ledna, v němž extremista hrozbu zopakoval.

Breivik v prvním dopise vznesl 12 požadavků, přičemž se odkazuje na údajné evropské předpisy a základní práva, jako je možnost procházek.

Breivik však požaduje především nahrazení herní konzole Playstation 2 modernější Playstation 3, která by umožňovala hrát "hry určené dospělým, které si mohu sám vybírat". Zároveň Breivik žádá nahrazení kancelářské židle pohovkou nebo křeslem.

"Jiní vězni mají přístup k hrám pro dospělé, zatímco já mám právo jen na méně zajímavé hry pro děti," stěžuje si 35letý Brevik. Jako příklad uvádí hru Rayman Revolution, která je prý určena dětem od tří let.

Nejznámější norský vězeň je od roku 2011 držen v izolaci od ostatních odsouzených. Ve svém dopise tvrdí, že jeho chování je příkladné a že by měl mít vzhledem k přísnému režimu širší "nabídku aktivit" ve srovnání s ostatními vězni.

Ze stejných důvodů požaduje zdvojnásobení výše týdenních diet, které nyní tvoří 300 norských korun (přes 980 korun českých). Velkou část peněz mu prý spolkne intenzivní korespondence.

Breivikovi se také nelíbí, že jeho dopisy vězeňské orgány pečlivě kontrolují a filtrují, což korespondenci výrazně zpomaluje.

Mezi další jeho požadavky patří ukončení téměř každodenních tělesných prohlídek v jedné ze dvou věznic, v nichž si odpykává svůj 21letý trest, přístup k osobnímu počítači místo k psacímu stroji a rozšíření možností procházek a kontaktu s okolním světem.

"Přivedli jste mě do pekla... a já to nedokážu přežívat dlouho. Zabíjíte mě," napsal vězeňským orgánům, jimž pohrozil hladovkou.

"Pokud zemřu, všichni extremisté a pravicoví radikálové evropského světa budou přesně vědět, kteří lidé mě umučili k smrti," varoval Breivik. To by podle něj mohlo mít "pro některé jedince" důsledky nejen krátkodobě, ale také poté, co bude v Norsku opět nastolen fašistický režim, což prý očekává v horizontu 13 až 40 let.

Breivik podle AFP rovněž koncem ledna zjevně několika redakcím rozeslal dopis, v němž konstatuje, že podmínky ve vězení se příliš nelepší, a hladovka se tak zdá být jedním z mála řešení. Dosud k ní ale nepřistoupil.

"Hladovku neukončím, dokud ministr spravedlnosti (Anders) Anundsen a ředitelka KDI (norské vězeňské správy) Marianne Vollanová se mnou nepřestanou zacházet hůř než se zvířetem," napsal v lednovém dopise a dodal, že o zahájení hladovky bude brzy informovat.

Breivik 22. července 2011 spáchal teroristické útoky v oblasti metropole Osla. Nejdřív pumový atentát před vládními úřady v centru norské metropole usmrtil osm lidí. Poté Breivik střílel do účastníků letního tábora sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya nedaleko hlavního města. Zemřelo 68 osob, většina ve věku 14 až 20 let. Jeden člověk podlehl zraněním pár dní nato v nemocnici.

K trestu 21 let vězení, jenž může být opakovaně prodlužován až do jeho smrti, byl Breivik odsouzen v srpnu roku 2012.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agassi ( 15. února 2014 12:12 )

 Ste tady Janina a velitel?

agassi ( 15. února 2014 12:03 )

 On chce playstation trojku?Proc ho jeste někdo nezabíl takovou svini!!!

sores ( 15. února 2014 10:44 )

Nechápu že ho ještě nikdo neoddělal když se to v base běžně dělá!

jana999 ( 15. února 2014 10:32 )

nebylo by lepší KLDR?

jana999 ( 15. února 2014 10:29 )

tak at jí zahájí a ještě ho pošlou o uranových dolů, aby byl trochu užitečný

Zobrazit celou diskusi