Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ultrapravicový atentátník Breivik: Mami, promiň, zničil jsem ti život!

Autor: shp, ČTK - 
1. listopadu 2013
17:48

Nad smrtí žádné ze svých 77 obětí neprojevil sebemenší lítost. Ultrapravicový radikál Anders Behring Breivik (34) však projevil velký smutek nad tím, že své matce zničil život. Před její smrtí jí věnoval dlouhé objetí.

Píše se to v knize, která je založena na rozhovorech novinářky Marit Christensen s teroristovou matkou a která vyšla ve čtvrtek. Wenche Behring Breivik, která podlehla letos rakovině, podle knihy sama sebe nazvala nejsmutnější matkou, jež současně nenávidí a miluje svého syna.

Matka o plánech Breivika nevěděla

Breivikova matka netušila, že její syn plánuje na 22. července 2011 teroristické útoky v oblasti metropole Osla, a marně na něj čekala u chladnoucích špaget, které mu připravila k večeři. V televizi přitom sledovala zprávy o pumových atentátech před vládním úřadem v centru Osla a o střelbě neznámého zabijáka na letním táboře sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya nedaleko hlavního města.

Po atentátu se zhroutila

Když pak v noci přišla do jejího domu policie a oznámila jí, že za masakr, který si vyžádal 77 mrtvých, je odpovědný její syn Anders, zhroutila se v slzách. Ultrapravicový extremista a fanatický odpůrce islámu Breivik si v současné době odpykává 21letý trest vězení s možností pakovaného prodloužení až na doživotí v norské věznici. Pár dní před smrtí v březnu byla jeho matka do káznice převezena sanitkou, aby ho naposledy navštívila.

Matka nechtěla, aby kniha vyšla

Teroristova matka se po útocích vzpamatovávala ze šoku v psychiatrické léčebně. Také ona řekla, že ho nenávidí, a rovněž že cítí spoluvinu a obává se, že ji někdo v odvetě zabije. Krátce před smrtí Wenche Behring Breivik přerušila s novinářkou Christensen spolupráci a uvedla, že si nepřeje, aby kniha vyšla. Nakladatelství Aschehoug dílo ale přesto vydalo s tím, že jeho publikace je ve veřejném zájmu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi