Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ultrapravicoví přívrženci Breivika: Zabijeme švédského krále!

Autor: shp, ČTK - 
22. srpna 2013
23:33

Tolik hrůzy napáchal a ještě k tomu získal sympatizanty! Švédská policie je v pohotovosti kvůli dopisu, který vyhrožuje nočním odpálením čtyř velkých bomb v karlstadské královské rezidenci v centrální části země. Autoři dokumentu se označili za příznivce norského pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika.

 Zároveň se přihlásili k odpovědnosti za dodnes neobjasněný atentát z roku 1986 na někdejšího švédského premiéra Olofa Palmeho. „Mrtvý král s královnou je dobrý král s královnou,“ uvádí dopis, který je psán anglicky s řadou chyb. Autoři tvrdí, že o chystaném bombovém útoku informují předem, protože švédská policie není tak efektivní, aby mu zabránila. Dopis také zmiňuje homosexuály jako budoucí terče.

Výhrůžky jsou vážné

Švédská policie oznámila, že výhrůžky považuje za vážné a že podnikla příslušná bezpečnostní opatření. V rezidenci v Karlstadu, kam král Carl XVI. Gustaf s chotí Silvií dnes odcestoval, jsou mimo jiné policisté se psy vycvičenými na hledání výbušnin.

Breivikův úder

Breivik v červenci 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. Krátce poté radikál postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. Nyní si odpykává trest 21 let vězení s možností prodlužování až na doživotí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

terezc ( 26. srpna 2013 00:15 )

Ale kopírovat články z novinky.cz umíte, to se musí nechat

c3rb3r0s ( 23. srpna 2013 10:40 )

Kdyby to fakt chtěli odpálit tak by o tom nejdřív nedávali tip policajtům.

Zobrazit celou diskusi