Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Byznys zvaný PORG! Štědrý dar mecenáše Romana i miliony z Ruska

Miliardář Martin Roman je hlavním mecenášem prestižní školy PORG, ze které nyní odešel Václav Klaus mladší
Miliardář Martin Roman je hlavním mecenášem prestižní školy PORG, ze které nyní odešel Václav Klaus mladší  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
23. ledna 2014
11:37

Miliardář Martin Roman je hlavním mecenášem prestižní školy PORG. Daroval jí před lety údajně 100 milionů. Jenže ono je to s těmi penězi trochu jinak. Přímo do školy doputovalo údajně 28 milionů, zbytek skončil na kontě Nadace Martina a Lenky Romanových... Od Romanova vstupu do PORG se však ve škole přece jen miliony točí. Jak na kolotoči. 40 milionů dostala škola od rusko-české firmy. "Na oplátku" za zakázky od ČEZu?

Martin Roman je veřejnosti známý spíš jako bývalý šéf energetického kolosu ČEZ. V posledních dnech ho však lidé vnímají více a více i jako faktického majitele sítě prestižních škol PORG. Také kvůli roztržce s ředitelem Václavem Klausem mladším, který po 15 letech v čele PORG právě kvůli Romanovi rezignoval.

Jak se dali s Klausem dohromady

Miliardář Roman se pod zaběhlou značku PORG připojil v roce 2007. Přemýšlel tehdy prý o zřízení vlastní školy, po jednání s Klausemse však rozhodl podpořit zaběhlý PORG. A stál za vznikem dalších poboček - především Nového PORGu. "Před šesti lety jsem se rozhodl založit školu, do které bych sám jako dítě chtěl chodit. Školu, která bude dvojjazyčná, náročná a bude skvěle připravovat své studenty na život i práci," vzpomíná Martin Roman ve svém veřejném prohlášení. "Hledal jsem pedagogické experty, když za mnou přišel Václav Klaus a přesvědčil mě, abych nové školy založil s PORGem," popsal, jak se s Klausemdali dohromady. 

Miliony skončily v Romanově nadaci

PORG v té době zahrnoval pouze jedno gymnázium, nyní má více škol, základních i středních - v Praze-Libni i Krči a v Ostravě. Roman měl škole přispět 100 milionů na další rozvoj, jenže s jeho darem to bylo celé trochu jinak, než se dosud tradovalo. "Slíbené peníze ode mně částečně dostala škola, částečně jsou v Nadaci Martina a Lenky Romanových," upřesnil miliardář Roman pro MF Dnes, podle které škola dostala 28 milionů korun. Nadace přitom nedostala hotovost, ale 68 tisíc akcií společnosti ČEZ v odpovídající hodnotě. Jejich výnos byl pak použitý jako podpora studentů PORG - v rámci stipendií. "Investorem jsem v Novém PORG, tady ve starém jsem jen mecenášem," tvrdil přitom šéf správní rady Roman při poslední návštěvě PORG Libeň.

Peníze z Ruska a zakázky od ČEZu

Po Romanově vstupu se přitom kolem PORG začaly miliony jen točit. Škola sice nezískala celých 100 milionů, podle MfD si však výrazně polepšila v hospodaření a generuje zisk kolem dvaceti milionů. Standardní školné jen na PORG Libeň je např. 49 400 Kč na rok pro žáka primy až sekundy, 45 700 Kč pro žáka tercie až sexty a 41 200 Kč pro žáka septimy až oktávy.

Lepší situace je i co se sponzorských darů týče. Namísto deseti tisíců rázem škola začala dostávat miliony. Od Romanova vstupu prý celkem 140 milionů Kč! Postupně 40 milionů pak od rusko-české firmy Škoda JS, která jen tak mimochodem získala za Romana zakázky od ČEZ. Podniká totiž v oblasti technologií pro jaderné elektrárny. Roman však tvrdí: "Nevidím opravdu žádnou souvislost mezi podporou školy a jakýmikoli zakázkami." Škoda JS prý stála o otevření pobočky prestižního PORGu v Plzni. K tomu však (zatím) nedošlo.

pepen ( 23. ledna 2014 19:37 )

Co ta *** podvodnická by mohla dělat,než podvody!!!!!Tady takovým to tady prochází bez problému-nikdo je nehlídá-nekontroluje!!!Je to ráj,pro tuneláře!!!!Stát je na ně krátký!!!!Hlavně zákony nahovno!!!!Jedině,,samopal,,!!!!!!!

ruudazvostravy ( 23. ledna 2014 17:36 )

Drahey hlyňáku,vona ta Škodofka ye kapytálystyckey podnik yako s praku.Za totályzmu tam sanyťák ukrat f surovynoví kuchini balýk másla a šel do ho.ven.Neska se tam každey teyden scvrkne kamyón součástek a každey vý pý.ču gde vzal konec.

ruudazvostravy ( 23. ledna 2014 17:23 )

Noyo,von bi šel každýmu,neyen mladýmu Klauzulovy krupón šeydrem,kdybi vopuch vo takovey maylant.Ale ho.uno zle,kdybi něco,tak to jystí Čárlí Gótte,dyš tam študuye na dochtorku yeho céruška Čárlota Arabela.

ninga ( 23. ledna 2014 14:47 )

běžný občan pere v pračce, miliardář v nadaci...

hlinsko ( 23. ledna 2014 14:42 )

Slyšel jsem, že kdyby neměla Škodovka Mladá Boleslav vlastní elektrárnu a nakupovala energii z ČEZu, tak by byla v záporných číslech nebo by ji už dávno majitelé přestěhovali do jiné země.

Zobrazit celou diskusi