Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejdražší rozvod světa: Manželce musí zaplatit 90 miliard!

Autor: ČTK, šim - 
20. května 2014
12:03

Manželství za všechny prachy, respektive za jejich polovinu. Ruský miliardář Dmitrij Rybolovlevov musí zaplatit své manželce 90 miliard korun!

Jelena Rybolovlevová stála po boku svého muže, když se z lékaře stal podnikatelem, pak makléřem a bankéřem, pak předsedou představenstva firmy Uralkali, která je jedním z největších světových producentů uhličitanu draselného, jež má využití při výrobě skla, chemikálií, hnojiv ale i v textilním a papírenském průmyslu.

Jelena při něm stála, když bohatnul, i když byl ve vězení kvůli obžalobě z vraždy konkurenta. V roce 2008 však podala žádost o rozvod, protože prý už dál nehodlala snášet jeho nevěry, které se měly odehrávat při divokých mejdanech na jachtách, při nichž ostatní oligarchy bavily desítky mladých slečen.

Ženevský soud tak vystavil jednomu z nejbohatších Rusů tučný účet po šestileté právní bitvě. Rybolovlev, který je mimo jiné majitelem fotbalového klubu AS Monako, má drahé Jeleně zaplatit závratných 4.020,555.987 franků a 80 centů.

Rybolovlevův právník Marc Bonnant to označil za "nejdražší rozvod všech dob". Suma je neslýchaná i na poměry ruských oligarchů. Bonnant ale upozornil, že proti verdiktu se ještě lze odvolat. Rybolovlevovi právníci očekávají, že soud vyšší instance verdikt zvrátí.

Jelena má v rámci majetkového vyrovnání dostat také luxusní nemovitosti v hodnotě 130,5 milionu franků v Gstaadu. Manželé tam vlastnili dvě luxusní chaty.

Žena má získat rovněž další dvě nemovitosti v luxusní ženevské čtvrti Cologny, kde pár dříve žil. Rybolovlevová rovněž dostane do péče 13letou dceru Annu. Rybolovlevovi mají ještě dospělou dceru Jekatěrinu. Rybolovlevova žena po svém muži požadovala šest miliard dolarů (přes 120 miliard korun).

Hnojivový král

Rybolovlev, známý jako hnojivový král, zbohatl na těžbě uhličitanu draselného. To z něj učinilo až 79. nejbohatšího muže planety. Časopis Forbes odhaduje jeho majetek na 8,8 miliardy dolarů a nyní ho řadí na 147. příčku. Vlastní nemovitosti po celém světě a loni mimo jiné koupil pro svou dceru od rodiny Onassisů řecký ostrov Škorpion.

Dmitrij a Jelena Rybolovlevovi, kterým je nyní 47 let, se potkali ještě za univerzitních studií v Permu, kde se v roce 1987 vzali. Rozvodové řízení začalo v roce 2008, kdy byl Rybolovlevův majetek odhadován na 12,8 miliardy dolarů.

O co se mají podělit?

La Belle Epoque

Monaco, Monte Carlo

Cena: 6,5 miliardy korun

Nejdražší byt v celé Evropě. V něm Rus trvale žije i proto, že vlastní a řídí fotbalový klub AS Monaco.

Maison de L‘Amitie

West Palm Beach, Florida

Cena: 2 miliardy korun

Luxusní sídlo v Palm Beach koupil Rybolovlev od Donalda Trumpa.

 

Ostrov Skorpios

Řecko

Cena: 2 miliardy korun

Od řeckého rejdaře Onassise si ostrov vedle Lefkady loni na 100 let pronajala oligarchova dcera Jekatěrina.

 

Apartmán na Manhattanu

15 Central Park West, New York

Cena: 1,8 miliardy korun

Oficiálním kupcem nejdražšího bytu v New Yorku byla v roce 2012 opět dcera Jekatěrina (tehdy 22).

 

Dovolenkové sídlo

ostrov Muai, Havaj

Cena: 400 milionů korun

Dovolenkové sídlo s třemi ložnicemi odskoupil od herce Willa Smithe.

 

Stade Louis II.

Fontvieille, Monaco

Cena: Neznámá

Stadion s kapacitou 18 500 diváků, kde jsou doma fotbalisté AS Monaco.

Další nemovitosti: dvě luxusní horské chaty ve švýcarském Gstaadu, dvě rezidence v milionářské obci Cologny u Ženevského jezera, atd.

salto ( 20. května 2014 15:37 )

"andreslawicky" se rozvádí?

dfghjk ( 20. května 2014 13:42 )

No nevím, jestli to bude holce stačit, já bych tak skromná nebyla.

Zobrazit celou diskusi