Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhozená kritička českých dálnic: Nebudu šlapka! Na ŘSD se uplácí a tečou miliony

Šéf ŘSD Pavel Kočica vyhodil ředitelku útvaru kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou
Šéf ŘSD Pavel Kočica vyhodil ředitelku útvaru kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou  (Autor: ČTK, Facebook, Reprofoto ČT)
Autor: simao - 
16. ledna 2014
18:10

Kritička stavu českých dálnic dostala výpověď a neproběhlo to rozhodně v klidu. Podle Miloslavy Pošvářové ji v ŘSD zabavili mobil, počítač, tablet i auto a vyrazili na hodinu. Stala se nechtěnou, překážející osobou. Po vyhazovu však má co říct k dění na českých dálnicích. Tvrdí, že nechtěla být využívanou šlapkou a v ŘSD podle ní přichází stát o miliony!

Miloslava Pošvářová pracovala na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jako šéfka kontroly kvality staveb. Včera však dostala padáka. Na svého nyní již bývalého zaměstnavatele však práskla řadu věcí. A protože jsou předražené a nepříliš kvalitní české dálnice kontroverzním tématem, jsou její slova zajímavá. I když možná vyřčená pod návalem emocí.

Vyhozená ředitelka se rozpovídala o poměrech v ŘSD v rozhovoru pro tyden.cz. "Už nechci být - a klidně to řeknu nahlas - šlapka, která se nechá využívat," tvrdí. Podle ní o českých dálnicích rozhodují podplacení úředníci a politici. "Bezesporu je firmy platí a platí je dodnes," řekla Pošvářová. A navrch přidala další závažné obvinění: "Lidé v ŘSD nechtěli podepisovat příkazy ředitele, který jim nařizoval, že mají krást."

Oprava D1 je prý katastrofa a zmatek

Jako ředitelka prý vznášela mnoho námitek proti kvalitě staveb, setkala se však údajně nejen s řadou pochybení, ale také s nepochopením i házením klacků pod nohy. "V ŘSD je spousta případů, kdy se nereklamovalo v rámci záruční doby, přičemž se reklamovat mělo. Mám důkazy o desítkách milionů škody pro stát, kdy se reklamace promlčely," tvrdí rázně propuštěná žena Týdnu.

Na zvlněné ostravské D47 přišel podle Pošvářové stát o tři miliardy, problematický i do budoucna vidí Lochkovský most na Pražském okruhu, či dálnici D3. Ostře sledovaná rekonstrukce dálnice D1 je podle ní jedním slovem "katastrofa". "Příprava stavby nejen první, ale i druhé etapy je fatálně špatná," řekla bývalá ředitelka Týdnu. "Zase máme zaděláno na průšvih. Opět vzniknou velké škody státu," upozornila.

Postavila se proti vedení. V jejím útvaru zavládl chaos, tvrdí šéf ŘSD

Podle ŘSD byla Pošvářová propuštěna "z důvodu dlouhodobého odmítání pracovní komunikace a spolupráce s generálním ředitelem a dalšími členy vedení ŘSD a z důvodu neplnění pracovních úkolů." Blesk.cz to sdělila mluvčí správy silnic Martina Vápeníková. "Naposledy se jednalo o odmítnutí předložit zásadní zprávu týkající se dálnice D47," dodala mluvčí. Podle Pošvářové však přestalo vedení ŘSD ve věci zvlněné D47 hájit zájmy státu.

Generální ředitel ŘSD Pavel Kočica ČTK sdělil, že Pošvářová svým vystupováním a jednáním vytvářela negativní atmosféru a stupňovala napětí mezi ostatními zaměstnanci. "Měl jsem výhrady k práci paní Pošvářové již delší dobu," potvrdil FTV Prima. Práce na útvaru kontroly kvality staveb se prý za Pošvářové ocitla na hranicích naprostého chaosu. Proti výpovědi se chce Pošvářová bránit u soudu.

cotonice ( 17. ledna 2014 01:21 )

Vzdělaná ,chytrá, nebojácná ale hlavně nepodplatitelná - tak holt musí na popravu ,to se přece v tomto státě dělá ! ! ! Pokud vím, tak kritizovala už dávno a dokonce mám dojem ,že i pořadu u Klímy. Rozumí svému povolání a navíc jí to nesmírně baví - uchytí se kdekoliv ve světě.

sabartnok ( 16. ledna 2014 22:59 )

 pokud si tam všichni cpali do kapes neni nic jednoduššího než pěkně zjistit kde šéfovstvo ŘSD bydlí , za kolik si postavili, kdy a kde na to vzali. všechny nakradené miliardy jsou většinou v nemovitostech. Takže majetkova přiznání hodně objasní

anka ( 16. ledna 2014 21:57 )

jtabp ( 16. ledna 2014 21:48 )

Jak dlouho je tam paní zaměstnaná? Jak to, že slyším o tom, že stát přišel na D47 o miliardy půl dne po vyhození? To zjistila včera? Má důkazy o desítkách milionů škod z dalších akcí. To všechno ví od včera? Kolik toho má v rukou policie? Dokud byla na výplatní listině, tak s takovou vervou neplnila noviny.

jity ( 16. ledna 2014 20:48 )

Hlavně aby paní ředitelka nebyla ohrožená na životě. Mafie je všemocná.

Zobrazit celou diskusi