Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Amnestie pro členky Pussy Riot: Pohledná Naděžda i Maria jsou volné!

Autor: simao, ČTK - 
23. prosince 2013
08:15

Vězněné členky ruské punkové skupiny Pussy Riot jsou ještě před Vánocemi z vězení venku. Maria Aljochinová a Naděžda Tolokonniková seděly kvůli výtržnostem v pravoslavném chrámu, dostaly 2 roky. Amnestii prezidenta Putina však jejich trápení ukončila.

Aljochinová si dvouletý trest odpykávala ve vězeňském táboru IK-2 v Nižním Novgorodu, Maděžda Tolokonniková v sibiřském Krasnojarsku. Propuštění členek Pussy Riot se přitom očekávalo v souvislosti s amnestií prezidenta Vladimira Putina. "Právě ji propustili," potvrdil agentuře Reuters také manžel druhé z vězněných členek Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové, která by měla být rovněž propuštěna.

Tolokonnikovová byla v posledních týdnech hospitalizována v krasnojarské vězeňské nemocnici pro tuberkulozní pacienty, kam byla přemístěna po protestní hladovce. Podle ruských médií se v Krasnojarsku má setkat s Aljochinovou, která za svou přítelkyní míří na Sibi.

Členky Pussy Riot dostaly tresty za předvolební výtržnosti na církevní půdě. Proslavily se loni v únoru svou "punkovou modlitbou Bohorodičko, vyžeň Putina" v hlavním moskevském pravoslavném chrámu. "Kdyby bylo možné amnestii odmítnout, udělala bych to," uvedla k propuštění Aljochinová. "Nepovažuju tuto amnestii za humanitární akt, je to propaganda," dodala.

Sám Putin však před dvěma dny prohlásil, že amnestie pro členky Pussy Riot je spjata výlučně s humanitárními důvody a neznamená přehodnocení jejich činu. Ruská vězeňská správa přitom připravuje propuštění stovek amnestovaných vězňů. Očekává se také propuštění aktivistů Greenpeace, zadržených v Rusku kvůli protestu proti těžbě ropy.

qaywsxedc1 ( 25. prosince 2013 15:11 )

Dějiny faktů? Ty píšou vítězové...

lukreciaborgia ( 24. prosince 2013 10:53 )

majojo-bože můj,co to meleš?Přečti si dějiny faktů a pak pindej.Vůbec nemáš šajn o čem mluvíš!!Rusů bylo hodně,tak vyhráli válku??Bože můj,do koho jsi život dal???Jsi takový správný demokratický cyp!!!

lukreciaborgia ( 24. prosince 2013 10:49 )

pro zabibol-Co to pindáš?Ony pindy řádily s krabicema na palicích v nejsvětějším chámu v Rusku a ječely,že zabijí Putina.A teď si představ,že by tohle udělaly prostitutky s krabicema na hlavách v Chrámu Svatého Víta a ještě tam dělaly bordel a ječely,že zabijí Havla,či Klause nebo Zemana.Určitě by jsme je nechali řádit jen tak v našem nejsvětějším chrámu.Nevíš co žvaníš a nevíš jak jsme si žili před 89 rokem.Sklapni ty demokrate!!

reggina ( 24. prosince 2013 07:12 )

Chjo, z takoveho odpadu udelali hrdinky...

ninka64 ( 24. prosince 2013 01:20 )

UDĚLEJTE SI ÚSUDEK O TĚCH "HVĚZDÁCH! http://www.paratdnes.cz/2012/08/Pussy-Riot-porno-akce-a-zidovsko-krestanska-kultura-za padniho-strihu.html

Zobrazit celou diskusi