Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Janukovyč je bratr, řekl Putin. Zlevním mu plyn a dám peníze. Je to past, varuje opozice!

Ruský prezident Putin okomentoval střety v ukrajinském Kyjevě
Ruský prezident Putin okomentoval střety v ukrajinském Kyjevě  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: lvi, ČTK - 
18. prosince 2013
07:07

Ruský prezident Vladimir Putin nabídl záchranu podlomené ukrajinské ekonomice, když snížil o třetinu cenu ruského plynu a slíbil podpořit napjatý ukrajinský rozpočet injekcí 15 miliard dolarů.

Pomoc, kterou doprovází závazek široké hospodářské spolupráce v klíčových odvětvích, prý Moskva nabízí bez jakýchkoli podmínek.

Ukrajinská opozice ale pochybuje o bezelstných motivech Kremlu a varuje, že Putin pro Kyjev připravil politickou past.

Dosavadní cena 400 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu vyváženého na Ukrajinu se podle Putina sníží na 268,5 dolaru. Ruská centrální banka zároveň uvolní ze svých devizových rezerv 15 miliard dolarů pro nákup ukrajinských státních dluhopisů. Ruské úlevy jsou pro Janukovyče vítaným lékem na kritický stav ekonomiky, která je na pokraji krachu a bez vnějších injekcí by se příští rok neobešla.

Putin: Práce pro Ukrajince bude dost

Kromě nové plynové dohody a příslibu finanční pomoci si Janukovyč z Moskvy odvezl 14 dalších hospodářských smluv. Ruské a ukrajinské podniky podle Putina napříště vytvoří "semknutý hospodářský komplex" a budou aktivně spolupracovat na ukrajinských a ruských trzích. Vývoz ukrajinské produkce do Ruska se prý může zvýšit až několikanásobně, ukrajinské podniky získají nové zakázky a vzniknou nová pracovní místa.

Podle Janukovyče bylo dnešní jednání v Kremlu "absolutně konstruktivní a věcné". O případném vstupu Ukrajiny do euroasijské celní unie budované Moskvou se prý nehovořilo. Celní unie je trnem v oku ukrajinské opozice, která ji považuje za politickou past hrozící definitivním uvržením Ukrajiny do ruského područí.

Nastartoval Putin zhroucenou ukrajinskou ekonomiku?

Dolarové dluhopisy ukrajinské vlády na mezinárodních trzích po oznámení moskevských ujednání výrazně zpevnily a zaznamenaly nejvyšší jednodenní nárůst od jejich prodeje na počátku letošního roku. Podle organizace Tradeweb cena těchto dluhopisů vzrostla na nejvyšší hodnotu za poslední dva měsíce. Dluhopisy splatné v roce 2014 pak vzrostly nejvýše za osm týdnů.

 

anka ( 18. prosince 2013 15:34 )

myslim si, ze spousta ukrajincu to chape...ale taky nezapomente, ze na ukrajine zije spousta rusu, kteri se vydavaji dneska uz za ukrajince...

anka ( 18. prosince 2013 15:32 )

lepabrena ( 18. prosince 2013 15:01 )

Ukrajincům držím palce, aby se jim podařilo připojit se k EU- pro nás jako pro ČR by to znamenalo snížení nezaměstnanosti, protože statisíce Ukrajinců, kteří u nás pracují ať načerno anebo legálně odejdou do bohatších států EU.Co se týče ruského medvěda- o tom jsem ztratila všechny iluze už dávno. A v roce 1968 jsem viděla zastřelit ruského vojáka malého kluka vedla mě- mě bylo v té době 8 let- nikdy na to nezapomenu- a ruské střely jsou ve fasádě Národního muzea v Praze dodnes. A proč to divadlo v roce 1968? Aby sem mohl umístit "ruský bratr" svá okupační vojska a rakety středního doletu- což všichni předchozí českoslovenští prezidenti včetně Gottwalda a Novotného vždy odmítali.

scaramonte ( 18. prosince 2013 13:59 )

Bez těch Áček bys tu dávno nebyl, stal by si se futrkanonem 3. světový! A co není ještě může bejt! Kdyby přesná ruská reketa nesundala agresorský rakety pár minut po vypálení na Sýrii, už by dávno byla světová mela! Jen to že impici tušej že tahaj za kratší stranu provazu je příčinou toho, že tu můžeš vykřikovat svý protislovanský peakoviny v bujvíčím žoldu ... i když o tom pochybuju, oni si platěj chytřejší agitátory a stejnak jim to je houno platný

itartas ( 18. prosince 2013 08:55 )

Já bych to jako past neviděla, samozřejmě, že mu Putin bude chtít pomoci, pokud Ukrajina bude tak potrkaná a bude se cpát do EU, tak to bude průser, protože se dostanou vlci až na práh přímo před medvěda, kterého ze srdce nenávidí už od nepaměti.

Zobrazit celou diskusi