Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bárta na svobodě, jeho informátor ve vazbě: Kvůli odposlechům Janouška a Béma!

Šéf VV Vít Bárta tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil. Jeho údajný informátor je však prý již ve vazbě
Šéf VV Vít Bárta tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil. Jeho údajný informátor je však prý již ve vazbě  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
5. listopadu 2013
18:03

Zatčení Víta Bárty vyvolalo pořádný rozruch, šéf VV byl však propuštěn na svobodu. Zda byl obviněn, stále nikdo oficiálně nepotvrdil. Do vazby však nyní zamířil jeho údajný komplic - bývalý agent BIS Petržílek, v současnosti sloužící na jedné z vedoucích pozic u protikorupční policie. Bártovi měl dodat (a nejspíš prodat?) odposlechy "mazánka" Janouška a "kolibříka" Béma!

Kolem zatčení Víta Bárty je stále značné množství spekulací a nejasností. "Vzhledem k situaci, která se vyvinula kolem mé osoby, nemohu ke své lítosti nic komentovat, ani se k podstatným záležitostem vyjadřovat, i když jsem se ničeho nezákonného nedopustil," tvrdí Vít Bárta na svém webu. Podle MF Dnes však byl již obviněn. A to kvůli úniku tajných nahrávek kmotra Janouška a někdejšího primátora Pavla Béma. Předat je Bártovi měl Jan Petržílek, tehdy ještě jako zaměstnanec BIS. Právě na "Bártova agenta" však nyní uhodilo.

Zatímco Bárta je na svobodě a s manželkou Kateřinou Klasnovou, Petržílek podle serveru ihned.cz skončil ve vazbě. Zatčený byl přitom minulý čtvrtek - ve stejný den, jako Bárta. Vazba na něj pak měla být uvalena v sobotu. V současné době přitom již pro BIS nepracuje, zastává ale jiný významný post - je šéfem analytiků protikorupční policie! Policie si pro něj přišla přímo do jeho kanceláře. 

Bárta a jeho "příliš agilní" informátor

Stále hlasitěji se spekuluje se, že ještě jako agent BIS měl Petržílek Bártovi a jeho ABL předat odposlechy Romana Janouška a Pavla Béma, které ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. U BIS pracoval Petržílek jako operativec, shraňující informace - ty se týkaly například ekonomických zájmů státu, velkých obchodů a vlivu různých skupin na ekonomiku... "Měl jsem ho rád, byl hodně pracovitý, někdy jsme tu jeho agilnost museli trochu krotit," říká pro ihned.cz bývalý příslušník BIS Petr Soukenka. 

Nyní však vyšlo najevo, že Petržílek vynesl v roce 2009 citlivé nahrávky s "kolibříkem" a "mazánkem". Vyšetřovatelé ani státní zástupce však žádné informace k případu neposkytují, odkazují přitom na zákon o ochraně utajovaných informací. Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lenka Cihlářová však ČTK potvrdila, že návrh na uvalení vazby na údajného "Bártova informátora" soud obdržel.

jarda304 ( 5. listopadu 2013 19:26 )

že by Blesk nevěděl, že ten špion z policie či BIS byl zatčen, protože vynášel informace a je úplně jedno o čem

jarda304 ( 5. listopadu 2013 19:25 )

Ištvám hlásil jak zadržel 120 milionů a kila zlata a nějak nic, už to ani nezmiňují, asi nic nemají..že by Ištván hlavně dělal puč na svržení vlády ? Dnes

japos22 ( 5. listopadu 2013 19:21 )

No a kdy konečně zatknou Béma a Janouška?

Zobrazit celou diskusi