Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bártu sebrali a odvezli na policii: Mezitím dostal botičku na svého bavoráka!

Autor: simao - 
1. listopadu 2013
15:45

Elegán Vít Bárta je za mřížemi a v současnosti se patrně řeší, zda půjde do vazby, a nebo zpátky na svobodu. Oficiálních informací kolem jeho případu je málo. A tak zatím převládají spekulace. Především o údajném vynášení tajných informací z protikorupční policie. Po Bártově zatčení ve čtvrtek odpoledne se však činila i policie městská - a šéfovi VV dala na auto botičku. Aby nikam neujel?

Bártu zatkli včera odpoledne v centru Prahy kolem páté hodiny, uvedla ČT. Nedlouho poté dostal na své další auto - BMW - botičku v Praze na Klárově. Zatčení Bárty přitom bylo patrně pečlivě načasovanou akcí - došlo k němu totiž krátce po volbách, ve kterých Bárta neuspěl. Tedy mimo spekulace, že chce Bártu někdo poškodit v předvolebním boji. Ale také v době, kdy Bárta nezískal poslaneckou imunitu. Kdo a proč stojí za Bártovým zatčením, však stále není jasné. Policie i státní zastupitelství mlčí.

Botička pro zatčeného Bártu

To, že Bárta dostal botičku, je přitom zajímavým detailem. Bárta a auta je totiž kapitola sama pro sebe. Když ještě řídil ministerstvo dopravy, podal na něj dokonce trestní oznámení Jiří Paroubek - kvůli pořízení luxusního maserati. Paroubek se divil, kde na to Bárta vzal. Bárta tehdy kontroval příjmem 30 milionů za roky 2008 až 2010 v čele bezpečnostní agentury ABL. Paroubek však měl i další podezření - na financování ABL a také na nezákonně získané údaje z policejních databází. "Podle některých spekulací docházelo dokonce i ke zneužívání bezpečnostních složek státu," tvrdil v roce 2011 ČTK Paroubek. Rok se s rokem sešel a Bártu sbalila policie. Souvisí to snad spolu?

"Tehdy mě především překvapilo, že se nikdo nevěnoval finanční situaci ABL," vzpomíná nyní pro Blesk.cz Paroubek. Jenže současné dění ho zneklidnilo. "Nyní je situace jiná. Policie a státní zastupitelství by měly rychle mluvit. Ať je to jak chce, a to nejsem kamarád pana Bárty, dostáváme se na úroveň policejního státu," varuje Paroubek. V živé paměti má nejen on zatčení exposlanců ODS, jejich držení ve vazbě a následné propuštění. Bez jakéhokoli postihu.

Zadržený detektiv: Jde o únik informací?

Spolu s Bártou byl nyní údajně podle České pozice zatčen i detektiv Jan Petržílek z protikorupční policie. A to přímo v sídle tohoto úřadu v Celetné ulici v Praze. Je to zajímavá informace. Právo z toho vyvodilo, že skutečně mohlo docházet k úniku tajných informací! A vše prý může souviset i s dosud nevyjasněným únikem odposlechů lobbisty Romana Janouška. "S ohledem na zákon o ochraně utajovaných informací nemůžu vůbec nic potvrdit ani vůbec nic říkat," nepřinesl však jasno dozorující státní zástupce Michal Muravský. A Vít Bárta tak patrně nyní čeká, jak žalobce rozhodne - zda nařídí jeho vazbu, či nikoli. Žádost o vzetí do vazby přitom musí policie podat do 48 hodin od zadržení. Zástupce pak má na verdikt dalších 42 hodin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

enriko ( 1. listopadu 2013 19:38 )

Jj, toho měli zavřít už dávno.

jecmen44 ( 1. listopadu 2013 17:25 )

Kubice nikdy nespí !?.....nejde o Bártu, ale jde o Petra Lessyho.

mitoz ( 1. listopadu 2013 17:25 )

Prý se stěhuje do vily Vyvolených.

sores ( 1. listopadu 2013 16:09 )

 Další ostuda českého politika,jsme hodně prťatá zemička, spíše větší vesnice ale ostudy máme jako ten největší stát na světě.

evelajn3 ( 1. listopadu 2013 15:49 )

a co na to jeho kamarád japonskéj kuru Okamura

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa