Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Systém "rychlého" varování selhal: Jedovaté žampiony z Polska jsme už dávno snědli!

Polské žampiony obsahovaly čtyřikrát víc pesticidů, než je povolený limit.
Polské žampiony obsahovaly čtyřikrát víc pesticidů, než je povolený limit.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, ida - 
11. října 2013
13:55

Aktualizováno - Do Česka dorazila další várka polských jedů! Na pulty obchodů se dostala více než tuna žampionů, které obsahovaly čtyřikrát vyšší hodnoty pesticidů, než je povolené. Nejhorší zpráva ale je, že jsem téměř všechny houby snědli před více než měsícem!

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vložila informaci do evropského systému rychlého varování a s dovozcem HIGHGATE z Lanžova na Trutnovsku zahájila správní řízení o uložení sankce, informoval v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kontaminovaný vzorek našla inspekce v trutnovské prodejně Zelenina-Drinks v Mírové ulici. "Velikost závadné šarže je 1053 kilogramů. Závadný vzorek byl odebrán na konci srpna v trutnovské prodejně Zelenina-Drinks. V žampionech jsme naměřili u pesticidů carbendazim a benomyl v koncentraci 3,7 miligramu na kilogram, povolený je však maximálně jeden miligram. Rozbor závadného vzorku byl dokončen až nyní," vysvětlil Kopřiva, jak funguje systém "rychlého" varování.

„Je pravda, že tento problém jsme řešili s inspekcí před měsícem a půl a ta teprve včera celou věc zveřejnila,“ potvrzuje Ladislav Hloušek z firmy HIGHGATE. „Od polského dovozce P.H.U. Malkowski od té doby žampiony nekupujeme. Bohužel naši zákazníci se ale nyní od nás zboží bojí brát, protože si myslí, že by mohlo jít o závadné houby,“ stežuje si dovozce, jehož tato aféra také poškodila.

SZPI nařídila českému dovozci dělat rozbory u všech šarží dovážených hub na vlastní náklady.

doktorka6 ( 18. prosince 2013 07:42 )

Hlavně, že si živýme celé stádo blbců na různých kontrolách a k čemu nám to je? Ve finále , na nic a na h...no! Já bych všechny vyhnala ať jdou makat fyzicky a ne být zašití v kanclu a za 1,5 měsíce vydat prohlášení, že je něco špatně? To si jen dělají z lidí blázny...holt jsme v ČR, jeden velký bordel!

123automobil ( 12. října 2013 13:47 )

123automobil ( 12. října 2013 13:46 )

123automobil ( 12. října 2013 13:45 )

japos22 ( 11. října 2013 19:46 )

Polský potraviny kontrolovat, kontrolovat a kontrolovat... někdo už snad říkal, že budou přísný kontroly, ne?

Zobrazit celou diskusi