Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

KLDR varuje Američany: Bude to hrozivá katastrofa!

Autor: ČTK - 
8. října 2013
07:36

Vláda komunistické Severní Korey je prý stále připravena na válku! Spojené státy byly znovu varovány před hrozivou katastrofou, kterou by válka způsobila. Zalekne se USA korejských výhrůžek?

KLDR oznámila, že uvádí armádu do nejvyšší pohotovosti a bude připravena zahájit operace. Pchjongjang zároveň varoval USA před "hrozivou katastrofou". Reagoval tak na přesun amerických vojenských plavidel včetně jedné letadlové lodi do jihokorejského přístavu, napsala agentura Reuters.

Severní Korea tak po dočasném zmírnění napětí na Korejském poloostrově opět vystupňovala rétoriku proti USA a Jižní Koreji, které obviňuje z rozdmýchávání nepřátelství. Uzavřená komunistická země hrozí útokem poměrně často, ale dosud jen zřídka své hrozby uvedla ve skutek. Nepřátelská rétorika, včetně té, kterou severokorejský režim děsil svět na jaře letošního roku, je však podle mínění analytiků především prostředkem, jak prosadit domácí a mezinárodní politickou agendu.

USA dál pořádají společná cvičení s Jihokorejci

Spojené státy mají v Jižní Koreji rozmístěno asi 28 500 vojáků a pravidelně pořádají s jihokorejskými spojenci vojenská cvičení. Podle prohlášení USA letadlová loď George Washington společně se skupinou amerických plavidel míří na běžné vojenské cvičení, kterého by se podle agentury AFP mělo účastnit i Japonsko. To potvrdilo i jihokorejské ministerstvo obrany, které jakoukoli kritiku ze strany KLDR označilo za "chybnou".

Letos v březnu KLDR vyhrotila krizi na Korejském poloostrově po zpřísnění sankcí Rady bezpečnosti OSN za další severokorejský jaderný test. KLDR tehdy oznámila, že se nadále necítí být vázána příměřím, kterým skončila korejská válka v letech 1950 až 1953, a pohrozila jaderným útokem na USA a Jižní Koreu.

Postupně ale napětí opadalo a v srpnu rozhovory mezi oběma korejskými státy vedly ke znovuotevření společné průmyslové zóny Kesong, kterou v dubnu KLDR uzavřela. Od té doby ale KLDR opět přiostřila postoj a mimo jiné zrušila plánovaná setkání korejských rodin rozdělených válkou.

wimr ( 8. října 2013 15:56 )

no to určitě

namoroman ( 8. října 2013 11:19 )

Vždyť je to jen sranda....Amíci dělají s J.Koreou manévry a S.Korea začne prskat. To bylo v Československu také.Je to jako kolovrátek pořád dokola...Amíci odjedou a bude klid.Pak zase přijedou a začne to znova...Jen nevím kdo koho provokuje

mortis69 ( 8. října 2013 10:02 )

OSN jim zase hodí kus žvance a bude klid Stejně jim o nic jinýho nejde

hvezda8 ( 8. října 2013 09:59 )

MĚ SE ZDÁ ŽE TY AMERIČAŇI STRKAJÍ RÝPAK DO CELÉHO SVĚTA.AŤ SI TA ČERNÁ TLAMA O B A M A VYŘEŠÍ NEJDŘÍVE PROBLÉMY DOMA MÁ JICH VELA,A NESERESE TEN NEGROVSKÝ ČUMÉK DO JINÝCH STÁTŮ

c3rb3r0s ( 8. října 2013 08:31 )

Korkové akorát házej ramena, proti amíkům nemaj šanci, a to by amíci ještě měli podporu od ostatních států takže by severokorky vymazali z mapy jak prd.

Zobrazit celou diskusi