Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Diktátor Kim krutě zúčtoval se strýcem: Sebral mu funkci a nechal popravit jeho poradce!

Strýc diktátora Kima (vlevo) byl prý odstaven z funkce a jeho poradce popravili. Kim (vpravo) tak rázně zúčtoval se svou rodinou
Strýc diktátora Kima (vlevo) byl prý odstaven z funkce a jeho poradce popravili. Kim (vpravo) tak rázně zúčtoval se svou rodinou  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
3. prosince 2013
11:03

Rázně zasáhl severokorejský diktátor Kim Čong-un proti veliteli armády - svému strýci. Podle agenturních informací byl prý Čang Song-tchek odstaven. Kim ho zbavil funkce a poradci Kimova strýce skončili na popravišti! Údajně kvůli korupci. A to se říkalo, že právě Kimův strýc a jeho manželka tahají v KLDR za nitky.

Strýc severokorejského vůdce Kim Čong-una byl doposud jedním z nejmocnějších mužů v zemi. A spolu se svou manželkou, Kimovou tetou a sestrou zesnulého Kim Čong-ila, byl považována za šedou eminenci. Jenže jeho diktátorský synovec se nyní podle všeho rázně se svou rodinou vypořádal. Podle agentury Reuters, odvolávající se na jihokorejské činitele a média, byl Kimův strýc údajně zbaven funkce ve vedení armády. A nejen to.

Několik nejbližších spolupracovníků Kimova strýce Čang Song-tcheka bylo prý navíc popraveno a to kvůli obviněním z korupce. Podle Reuters o tom dnes informovala jihokorejská agentura Jonhap a televize YTN, které jako svůj zdroj citovaly jihokorejské tajné služby.

Kimův strýc zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany. Na konci roku 2011 po smrti Kim Čong-ila pomáhal třicetiletému truchlícímu synovci Kimovi při upevňování moci. Pokud se zprávy o sesazení strýce a popravách potvrdí, půjde o pořádně kruté zúčtování. A významný převrat v severokorejském velení. K odsouzení poradců Kimova strýce prý došlo v listopadu. "Poprava byla oznámena všem členům vojenského personálu. Od té doby Čang zmizel," tvrdí navíc podle agentury AFP jihokorejský poslanec Jung Cheong-Rae. 

akko ( 3. prosince 2013 17:35 )

Ten mladej je odpornej "dulezitej" rozcapenej parchant a nic jinyho...ale i na nej jednou dojde...ten je uz na pohled hnusnej.

e.44 ( 3. prosince 2013 16:37 )

Ani nic přepísknout nemusel. Je možné že byl využit a když si s jeho pomocí Kim upevnil postavení a už ho nepotřeboval, jednoduše se ho zbavil třeba i proto aby pro něj v budoucnu nepředstavoval nebezpečí, kdyby něco...tím že jeho podřízení byli odsouzeni za korupci je zdiskreditován i on. Korupce navíc mohla být jenom záminkou k popravě těch, co mohli mluvit. Tam se nikdo neodváží zjišťovat jestli k té korupci skutečně došlo.

ivoadler ( 3. prosince 2013 15:22 )

Pokud je to pravda, asi to strejda přepísk. Jó, nic se nemá přehánět. Takovýhle boj s korupcí bych si taky nechal líbit.

Lan2211 ( 3. prosince 2013 14:32 )

Kim se s tim nesere

xxxx678 ( 3. prosince 2013 14:22 )

Ty to nějak dlouhodobě sleduješ?

Zobrazit celou diskusi