Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Foto ze zatčení Kimova strýce: Byl to ideologicky pomýlený narkoman a sukničkář, tvrdí KLDR!

Autor: simao, ČTK - 
9. prosince 2013
10:01

Severokorejský režim potvrdil sesazení vlivného strýce diktátora Kim Čong-una. Ten upadl v synovcovu nemilost a na veřejnost se již dostalo foto jeho zatčení. Kimův strýc stál v čele armády, jeho poradci byli nedávno popraveni. Patřil sice mezi nejvlivnější lidi v zemi, ovšem podle oficiálních vyjádření KLDR to byl "zkorumpovaný narkoman a sukničkář"!

Diktátor Kim ostře zúčastoval se svou rodinou. Odstřihl vlivného strýce Čang Song-tcheka, což potvrdila již i oficiální severokorejská tisková agentura KCNA. Důvod? Kimův strýc jakožto důležitý armádní představitel "budoval vlastní mocenskou základnu a byl zkorumpovaný, narkoman a sukničkář". A nejen to. Černoty na něj vytáhli mnohem více.

Sex, drogy a kapitalismus

Strýc vůdce Kima a manžel sestry zesnulého Kim Čong-ila zastával post místopředsedy Komise národní obrany. Jenže podle KCNA se dopustil kriminálních činů, když vedl "kontrarevoluční frakci". Na klíčové posty měl dosazovat své stoupence a byl prý ovlivněn "kapitalistickým způsobem života". Jeho buňka však byla rozprášena, když na popravišti skončili jeho poradci. A nad osudem samotného Kimova strýce se vznáší otazník. "Byl ideologicky pomýlený a nesmírně zahálčivý. Užíval drogy a hýřil v kasinech, zatímco se na náklady strany léčil v zahraničí," stojí v prohlášení agentury.

O sesazení Čanga přitom minulý týden informovala jihokorejská rozvědka. Spekulace přitom začaly rychle nabývat reálné obrysy. Analytici tento krok vnímají jako další upevňování moci Kim Čong-una, ke kterému došlo téměř dva roky po smrti jeho otce. Poněkud paradoxní je, že to byl právě strýc, který Kimovi v těžkých začátcích pomáhal.

Eliminovaný frakcionář: Skončí na popravišti?

Jenže Kimovi se patrně znelíbilo, že byl strýc spolu s tetou Kim Kjong-hi považován za faktického vládce komunistické Severní Koreje. Na nedělním zasedání nejvyšší orgán vládní Korejské strany práce tak potvrdil, že "eliminoval Čanga a jeho skupinu, protože už nebylo možné dále přehlížet jeho činy". Čang prý také ohrozil KLDR konkrétně v ocelářském a hnojivovém průmyslu tím, že levně prodával jejich produkty, čímž "uvedl ve zmatek státní systém financování". "Čang předstíral, že podporuje stranu a vůdce, ale přitom se ponořil do frakcionářství. Snil zcela jiný sen a za scénou se dopouštěl dvojakostí," dodává zpráva, "kydající" špínu na Kimova strýce. "Čang a jeho stoupenci se dopustili zločinných věcí, nad nimiž zůstává rozum stát, a napáchali obrovské škody na straně a revoluci," uvádí KCNA.

Nad Čangem se tak stáhla pořádně černá mračna. A existuje i varianta, že skončí na popravišti jako jeho poradci! Problémy však měl již dříve. Již v roce 2004 přitom musel podstoupit "převýchovu" jako dělník v ocelárnách, protože byl podezírán z korupce. O rok poději se ale směl vrátit do nejvyšších mocenských kruhů.

inocenta ( 14. prosince 2013 13:59 )

V reálu je to ale pěkná fuška, ten "zákon" a ta "Spravedlnost". Život není červená knihovna ani kovbojka.

petrkramnypresident ( 9. prosince 2013 13:44 )

Asi společně dělají účetnictví

kaina ( 9. prosince 2013 13:03 )

JO? kdo tady dělá blba? Diktátor Kim ostře zúčastoval se svou rodinou

hofihofi ( 9. prosince 2013 12:25 )

Preklad: ucastnit se (nedelej blba)

hofihofi ( 9. prosince 2013 12:24 )

Zde vidime v praxi, jak se ma zachazet s pribuznymi.

Zobrazit celou diskusi