Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

KLDR má potíže! Čínští komunisté pozvali diktátora Kima na kobereček kvůli popravě strýce

Autor: ČTK, lm - 
14. prosince 2013
09:21

Kim Čong-un se má dostavit na kobereček! Nezvykle otevřeně ho k tomu vyzvala čínská média ovládaná komunisty. Stalo se tak krátce poté, co Pchjongjang oznámil, že druhý nejmocnější muž KLDR, Kimův strýc Čang Song-tchek byl popraven.

"Kim Čong-un by měl co nejdříve zavítat do Pekingu. Tato návštěva by prospěla dlouhodobé stabilitě Severní Koreje," napsal ve svém pátečním úvodníku čínský Lidový deník, který vydává vládnoucí komunistická strana.

Jak poznamenal server BBC News, takovéto veřejné pozvání je značně neobvyklé, ve světle dramatických událostí v KLDR z posledních dní ale není naléhavý tón Pekingu nijak překvapivý.

Popravený Kimův strýc Čang Song-tchek byl hlavní kontaktní osobou KLDR s Čínou. Často navštěvoval Čínu s otcem stávajícího vůdce Kim Čong-ilem. V srpnu 2012 strávil na oficiální návštěvě v Číně šest dní, přičemž diskutoval především o zřízení dvou nových ekonomických zón inspirovaných čínskými hospodářskými reformami v KLDR.

Hlavním úkolem jeho tehdejší mise ale údajně bylo připravit návštěvu mladého Kim Čong-una v Číně.

Podle nepotvrzených zpráv měl Kim v úmyslu odjet do Číny koncem loňského roku, Peking, zaneprázdněný předáváním moci nové generaci komunistických vůdců, ale jeho návštěvu odložil.

Kim Čong-un doprovázel svého otce při cestě do Číny v roce 2011, od jeho smrti před dvěma roky tam ale nebyl.

turan ( 16. prosince 2013 06:26 )

Jediná ste pochopili!Rozdiel že katolícka,ale aj iné cirkvi na to potrebovali 1000rokov,kdežto Hitler asi 8,Stalin 30rokov!

anka ( 15. prosince 2013 23:38 )

neprekrucujte...Hitler nebyl tak dlouho u moci, aby vrazdil desitky let...na rozdil napriklad od toho stalina...A copak komunistika ci nacisticka ideologie nehovori o likvadaci tech, kteri s nimi nesouhlasi...tak nepovidejte hlouposti - a jak pise prisvek, ktery jste nepochopil...vam odpovida na vasi otazku s cirkvi...Jste to schopen pochopit??? A nebo mate pocit, ze kdyz jste stary muz,tak mate patent na rozum....anebo ze by to bylo tim, ze jako byvaly clen delnicke tridy mate pravo bouchnout rukou a rici, ze ti co s vami nesouhlasi jsou hlupaci...?

anka ( 15. prosince 2013 23:32 )

vam to nedoslo???

anka ( 15. prosince 2013 23:31 )

gogo, prestante snit, co bylo pred listopadem..svet se meni...a dneska bychom byli brichem na dne, i kdyby se system nezmenil...nehlede, ze i pred revoluci jsme tim brichem o dno skoro treli..Dneska, fabriky, ktere se nedali udrzet jsou pryc...nektere se podarilo diky investorum udrzet....Napriklad mladoboleslavska skodovka byla skorem na dne, diky nemcum dneska zivi cely okres a jak jsou tam lidi spokojeni...Abychom kraceli ke spokojenum zitrkum, musime mit co nabidnout...ale sedet u pocitace, nadavat a cekat s nastavenou rukou co stat da ...tim se k tem svetlym zitrkum rychle nepriblizime...

gogo ( 15. prosince 2013 22:20 )

Tak to dopadne ještě slušně...

Zobrazit celou diskusi