Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Razie ve vydavatelství Mladá fronta: 9 lidí v klepetech kvůli škodě přes 700 milionů!

Ve vydavatelství Mladá fronta zasahovala protikorupční policie (ilustrační foto)
Ve vydavatelství Mladá fronta zasahovala protikorupční policie (ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao, ČTK - 
13. září 2013
18:45

Velká akce protikorupční policie dnes proběhla v sídle vydavatelství Mladá fronta - několik lidí po ní skončilo v poutech kvůli podezření z rozsáhlého krácení daní, které se vyšplhalo přes půl miliardy! Při razii také došlo k řadě domovních prohlídek. Se žurnalistickou ani vydavatelskou činností to však nesouviselo, policisté si posvítili na členy jedné mezinárodní společnosti.

Protikorupční policie dnes zasahovala v sídle vydavatelství Mladá fronta v pražských Košířích a kvůli krácení daní zadržela devět lidí. Prověřovaná škoda je přes 700 milionů korun, řekl ČTK mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. "Provedli jsme 14 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor," dodal mluvčí.

V budově přitom sídlí mimo jiné redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta. Případ ale podle detektivů nesouvisí s novinářskou činností. Vydavatelství Mladá fronta, které vlastní František Savov, pak potvrdilo, že zásah se jeho titulů netýká.

Popletení policisté: Spletli si prý vydavatelství

Že není Mladá fronta, jako Mladá fronta, si přitom ověřili i zasahující policisté. Nešlo totiž o sídlo Babišova vydavatelství MAFRA v Praze na Smíchově, které má v portfoliu produkty jako MF Dnes, či Lidové noviny. "Teď na recepci MfD a LN přišli tři policisté v plné polní a říkají: Tady má od 8 být nějaký velký zásah. Popletli firmy," napsal pobaveně na Twitteru Dalibor Balšínek, šéfredaktor Lidových novin.

Razie totiž probíhala v sídle Mladé fronty, se kterou se MAFRA léta soudila o značku. K zásahu podle všeho došlo ve společnosti Europrint, jejímž jediným vlastníkem je podle obchodního rejstříku americká společnost Concordia Asset Management. Vydavatelství Mladá fronta pak prohlásilo, že ke společnosti Europrint nemá žádný právní vztah. "Úkony provádíme v administrativním objektu jedné mezinárodní společnosti, která podle našich informací neprovádí žurnalistické ani tiskařské činnosti," potvrdil policejní mluvčí.

Redaktoři titulů Euro a E15 prý již ve čtvrtek podle zdroje ČTK dostali pokyn, že dnes dopoledne kvůli přerušené dodávce elektřiny nemají chodit do práce. "V objektu jsme nepřerušili dodávku elektřiny. Jednalo se o plánovanou odstávku el. proudu, kdy upozornění na tuto odstávku bylo vyvěšeno v budově," dodal mluvčí protikorupční policie Ibehej.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi