Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úryvky z dopisu dcery Jany Nagyové: Máma byla v noční košili, když si pro ni přišli

Autor: vr, simao.k - 
18. července 2013
05:24

Teror, špína a ponížení. Tak popsala Nikola Nagyová (30), dcera zatčené Jany Nagyové (48), podmínky, kterým její máma údajně čelí v base. A vzbudila tím pořádný rozruch.

Nikola Nagyová vše zahrnula ve stížnosti adresované senátnímu podvýboru pro lidská práva, kterou zveřejnil server tyden.cz a o kterém jsme informovali včera. 

Extajemnice a milenka bývalého premiéra Petra Nečase (48, ODS) přitom sama podala na vazbu stížnost, soud o ní bude rozhodovat dnes či zítra. Na rozdíl od tří trafikantů z ODS se zatím z basy nedostala – jako pouhá úřednice totiž nemá imunitu. Podívejte se na úryvky z dopisu její dcery.

O policejním zátahu

„Matka byla v noční košili, byla připravena řvoucím policistům odemknout, ti však okamžitě začali nasazovat hever k násilnému otevření dveří. … Mé mladší sestře nebyl umožněn vstup do bytu, přestože tam bydlí, a byla policisty před půlnocí vykázána na ulici.“

O údajném chování mužů zákona

„Domovní prohlídku v bytě mé matky, který má rozlohu 70 m², provádělo 15 policistů, tedy s hustotou 1 policista na cca 4,5 m² podlahové plochy. Během prohlídky policisté běžně šlapali v botách po ustlané posteli mé mladší sestry a pronášeli závistivé poznámky komentující majetek a vybavení bytu mé matky.“

O spodním prádle

„Přesto, že jsme zajistili balík se šatstvem, léky, hygienickými potřebami a knihami již v pondělí 17. června, byl jí v úterý 18. června odepřen pod záminkou přesunu kvůli vyšetřovacím úkonům z Ostravy do Prahy a zpět. Po celou tu dobu v jedněch šatech a prádle ze zadržení, bez kartáčku na zuby a hygienických potřeb. Prádlo si prala v umyvadle. Teprve ve středu 19. června, tedy týden po zadržení, dostává své osobní věci.“

O sebraných pilulkách a menstruaci

„Policie jí odepřela antikoncepční pilulky, což pochopitelně vedlo k vyvolání menstruace se všemi psychickými a hygienickými dopady a bez základních intimních hygienických potřeb, které musela vyptávat od přítomných policistek. Zcela zjevně se jednalo o vědomé kroky Policie ČR, které měly mou matku ponížit, potupit a zadupat její důstojnost, aby se zlomila a vyhověla policistům a státním zástupcům.“

O výslechu

"Od středy 12. června 2013 22.30 hod., kdy byla zadržena, nemohla spát až do pátku 14. června 2013 5.00 hod., což nebylo možné z důvodu domovní prohlídky a převozů ze strany Policie ČR. Již v pátek 14. června 2013 v 9.00 hod. byl požadován výslech. Po méně než 3 hodinách spánku za období od rána ve středu do rána pátek. Tři hodiny umožněného spánku za 48 hodin! Evidentní psychologický teror!"

O vazbě v Ostravě

"Matku vědomě z rozhodnutí státního zástupce umístili do vůbec nejvzdálenější vazební věznice. Matka má bydliště v Praze, já i moje sestra bydlíme v Praze, advokát je pražský. Tedy maximální možné ztížení obhajoby i obyčejných lidských kontaktů."

pupidup ( 20. července 2013 18:12 )

to je hrozné..ale proč mi jí vůbec není líto?

illis ( 19. července 2013 19:18 )

Ty peníze od Nečase byly pěkná sviňárna, jen jestli oni si už tenkrát nešetřili na společné bydleníčko. Sobě se je psát nemohl, tak je napsal jí , jak jinak samozřejmě na úkor jiných (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) .

itartas ( 19. července 2013 14:34 )

Kdysi jsem četla rozhovor Benešové a utkvělo mi v hlavě co řekla. Že člověk by neměl chodit od soudu ponížený. Nagyová a všichni ti lidé ještě ani u soudu nebyli a byli poníženi, zostuzeni před celým národem. Nesvědčí to o něčem?

enriko ( 19. července 2013 12:12 )

Vidíš troubo a už je venku a teď ještě počkáme na rozsudek.

enriko ( 19. července 2013 12:09 )

Je to tvrdá ženská, ta se hned tak nepo.ere. Zřejmě také proto udělala kariéru, kterou ji závidí minimálně polovina národa.

Zobrazit celou diskusi