Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Balvín si objednal konec Drtinové v Událostech, komentářích, naznačují odbory ČT

Daniela Drtinová potvrdila, že nekončí v Událostech, komentářích dobrovolně
Daniela Drtinová potvrdila, že nekončí v Událostech, komentářích dobrovolně  (Autor: Archiv ČT)
Autor: šim - 
9. srpna 2013
12:28

Moderátorka Daniela Drtinová už dál nebude uvádět pořad Události, komentáře. Na její místo přijde Lukáš Dolanský. Ve změně na moderátorském postu podle odborů České televize má prý prsty ministr kultury v demisi Jiří Balvín.

Balvín vystoupil v pořadu Události, komentáře začátkem srpna, aby zde mimo jiné vysvětlil své náhlé odvolání šéfa Národního divadla Jana Buriana. Toto rozhodnuí, které v pořadu Balvín nedokázal vysvětlit, vyvolalo obrovskou vlnu kritiky z řad odborné veřejnosti, politiků i herců, kteří na protest ukončili své angažmá ve Zlaté kapličce – mezi nimi například Miroslav Donutil, Jan Dolanský, Alois Švehlík, David Prachař, Richard Krajčo či Ondřej Pavelka.

Jenže celá aféra, kterou se pak Ruskonokova vláda v demisi rychle snažila zachránit tím, že  Balvín odvolání Buriana zrušil, má další dohru. Odbory ČT v čele s Antonínem Dekojem vydaly prostřednictvím webu Mediář prohlášení, ve kterém naznačují, že Balvín má prsty v náhlém a nedostatečně odůvodněném přeřazení Daniely Drtinové z Událostí, komentářů do pořadu Interview ČT24.

Není pochopitelné náhlé a nezdůvodněné odvolání moderátorky, která je tváří pořadu mnoho let, a jejíž příprava a výkony na obrazovce byly nejen editorským týmem, ale i vedením zpravodajství ČT vždy velice kladně hodnoceny,“ uvádějí v prohlášení odboráři České televize.

"Naposledy vyjádřil značnou nespokojenost s vedením rozhovoru současný ministr kultury Jiří Balvín, když moderátorka trvala na jasném vysvětlení motivů odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana,“ připomínají a současně vyzývají ředitele ČT Petra Dvořáka, aby tento krok s přeřazením Daniely Drtinové ještě přehodnotil.

Daniela Drtinová podle MF Dnes nechce okolnosti svého odchodu rozebírat. Potvrdila však, že neodchází dobrovolně!

Ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal ve středu oznámil chystanou změnu pořadu Interview ČT24. "Daniela Drtinová dostala nabídku, aby se stala výhradní moderátorkou tohoto pořadu a aby ten nesl i její jméno, vzniklo by pak Interview Daniely Drtinové,“ prohlásil Šámal. Drtinová se prý zatím k nabídce nevyjádřila.

znojmacka ( 12. srpna 2013 14:15 )

..jestli to bylo na něčí příkaz, tak je to blbý.. ale mně osobně Drtinová jako moderátorka taky chybět nebude.. spíš než včelku ( Máju) mi připomínala vosu, s věčně nastarotovaným žihadlem.. snažila se být za "drsňačku" - ( což by bylo v pořádku- protože Události přeci jen nejsou "Nedělní chvilka poezie"), ale v kombinaci s tím jejím "ječákem" na mě působila jako hysterka, která chce za každou cenu každýho fakt jen "uječet".. divím se, že s takovým typem hlasu někdo moderátorem vůbec někdo mohl být.. její hlas na mě působí strašně nepříjemně a drásavě- (bez ohledu na téma a nebo osoby, kt. v Událostech mívala).

irmma ( 10. srpna 2013 22:27 )

, no a pro Drtinovou a za statečnost také těm, co napsali dopis Dvořákovi, protože ten je tím, kdo dal příkaz k jejímu odvolání. Zatím se mu daří likvidovat ČT a dát jí stejnou úroveň jako na Nově. No a jak se tak dívám na nové moderátorky, tak se mu to začíná dařit. Když jsem chodila na všechny akce r.1988, tak jsem myslela, že to k něčemu bude. Ale úderem 7. listopadu 1989, kde vedl Mohorita studenty na Národní tř., tím to všechno skončilo. Možná to bylo o kousek později, když si poslanci odhlasovali, že členové STB v jejich řadách nevadí. No a teď se zase lidé začnou bát, když řeknou svůj názor a budou používat svou hlavu, že je vyhodí. Je to čím dál horší,smutek,smutek.

pepazdp ( 10. srpna 2013 21:07 )

Jo, jo. Blbečci si zvolili a všichni to odnášíme

pepazdp ( 10. srpna 2013 21:06 )

Ty z ní musíš mít těžkej mindrák, chudinko uťápnutá

aluman ( 10. srpna 2013 20:17 )

Tos tak tupá, že si ani nedokážeš zjistit sledovanost?

Zobrazit celou diskusi