Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Úřednická vláda řádí dál: Ministr Balvín odvolal šéfa Národního divadla!

Ministr "pařmen" Jiří Balvín (vpravo) odvolal šéfa Národního divadla Buriana
Ministr "pařmen" Jiří Balvín (vpravo) odvolal šéfa Národního divadla Buriana  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
1. srpna 2013
11:08

Ministři úřednické vlády Jiřího Rusnoka ještě nedostali důvěru od Sněmovny, ale ve svých úřadech řádí jako "černá ruka". Na jejich ministerstvech padají desítky hlav. Ministr kultury Jiří Balvín se nyní nečekaně rozhodl odvolat i šéfa Národního divadla Jana Buriana. A v ohrožení je prý i šéf Národní galerie.

Vládnou bez důvěry, o které se bude rozhodovat až 7. srpna. Přesto se pustili do palácového převratu. Ministři Rusnokovy vlády stojí za rozsáhlými personálními změnami ve svých úřadech i státních institucích. I z popudu ministra dopravy Žáka skončil šéf Českých drah Žaluda. Rázné gesto pak nyní udělal i ministr kultury Balvín, který odvolal ředitele Národního divadla Jana Buriana.

"Předpokládám, že toto je signál, že se Národní divadlo stává obětí mocenských kroků a politických tahů," řekl ke svému odvolání Burian v ČT. Ještě dnes ráno přišel normálně do práce, pak se však dozvěděl zprávu, která zapůsobila jako blesk z čistého nebe.

Buriana jmenovala na začátku roku ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) a snažila se tím urovnat spory, které se rozhořely, když loni v září zbavila funkce Burianova předchůdce Ondřeje Černého.

Ministr Balvín: Přijdou další změny

Burianovým koncem však změny v resortu kultury teprve podle všeho začínají. Odvolaný ředitel se nechal slyšet, že mu ministr prozradil i další ohrožené jméno. Balvín prý chce vypsat nové výběrové řízení i na šéfa Národní galerie, kterou nyní vede Jiří Fajt. Toho přitom do funkce uvedla také Hanáková a to těsně před svým odchodem. Ministr Balvín tento krok označil již dříve jako nevhodný.

"To jsou tak důležité instituce, které si zaslouží, aby jejich vedení vzešlo z otevřeného výběrového řízení," odůvodnil Balvín své rozhodnutí. Buriana prý ujistil, že si ho váží a že nejde o osobní krok proti němu. Ministr prý Buriana vyzval, ať se nového výběrového řízení zúčastní. "Do konce srpna vyhlásíme výběrové řízení. Já si myslím, že se krize Národního divadla neprohloubí," dodal nový šéf kultury.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

itartas ( 2. srpna 2013 00:31 )

itartas ( 2. srpna 2013 00:30 )

Ono se mu to vyhazuje dobře Balvanovi, ale ona hůlka má dva konce!

abzk ( 1. srpna 2013 16:35 )

že by ho někdo volil z těhle důvodů? Vždyť i hlupky věděj, že je to slibotechna, co sliby neplní, pokud nekorespondujou s jeho plánama jak se napakovat a utužit si moc. Pár lidí, co ho volili znám....třeba parta vožralů ho volila, že jim je sympatickej tím jak chlastá ....zkrátka kvalitní voliči

abzk ( 1. srpna 2013 16:31 )

Ty budeš jeden z těch, co se*rou na zákony a slušnost jim nic neříká, když ti příde správný nerespektování Ústavy a ústavních zvyklostí

abzk ( 1. srpna 2013 16:27 )

Z koncesionářských poplatků? Tak 5% zhruba jo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa