Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemanovi kamarádi se roztahují po Praze: Vládne strana bez poslanců, všimli si Němci

Autor: simao, ČTK - 
26. července 2013
13:27

Na nadstranického prezidenta si rozhodně hrát nemůže. Miloš Zeman dává totiž zcela jasně najevo, kdo jsou jeho favorité. Jeho milovaní Zemanovci, všimli si i v Německu toho, že tahle strana, ač se nedostala do parlamentu, pro sebe stále zabírá větší podíl na moci a rozhodování o důležitých věcech.

Miloš Zeman na Hrad, volali na začátku roku sborově Zemanovci. A tušili, že s usednutím jejich čestného předsedy na Hradčany pokvete pšenka i jim. Obliba jejich strany skutečně stoupla. Mají šanci na to, dostat se ve volbách poprvé do Sněmovny. Zatím tam však nejsou, přesto však vládnou v Česku, podivují se v německém tisku.

Dnešní vydání Südwest Presse upozornilo, že se Zeman rád Zemanovci nadále obklopuje a pomohl jim i do úřednické vlády Jiřího Rusnoka, kterou jmenoval. "Od té doby, co se Zeman stal prvním přímo zvoleným prezidentem země, zaplavují čelní straníci významné posty," píše se tam.

Němci: Zemanovci se pořádně roztahují

O Zemanovu nejdůležitější agendu se přitom stará přímo bývalý šéf strany Vratislav Mynář. "Nyní rozhoduje o tom, koho hlava státu přijme. To se týká také novinářů včetně zahraničních korespondentů," uvádí německý list.

Mynář však není ze Zemanovců zdaleka sám, kdo zaznamenal raketový vzestup. Od středy je místopředseda SPOZ Radek Augustin novým šéfem Úřadu vlády. "Stal se tak posledním z řady ze Zemanovy strany, která se začíná roztahovat. Bez jediného mandátu, jen díky prezidentově důvěře," dodávají Němci, podle kterých je absurdní, že strana, která se nedostala v demokratických volbách do parlamentu, disponuje takovým vlivem.

Slováci: Zeman hraje bláznivou hru s pirátskou vládou

Nad tím se přitom pozastavují i slovenské Hospodárske noviny. Zemanovce však prezident podle nich ke všemu nepotřebuje, hraje si totiž i další "bláznivé hry". Třeba tu, kdy vyžaduje po pravicové koalici důkaz místo slibů - 101 podpisů poslanců, podporujících premiérku Miroslavu Němcovou (ODS). Ta čeká na šanci jmenovat vládu, pokud Rusnokův kabinet nedostane důvěru. Zároveň však Zeman popichuje i ČSSD, že dá přednost právě Němcové před lídrem sociálních demokratů Sobotkou.

"Na tuto bláznivou hru nepotřebuje Zeman ani vlastní parlamentní stranu ani širší politický vliv. Stačí mu jen slušná dávka egocentrismu. A arogance. 'Zemanovci' postavili a drží vládu, aniž jí museli zajistit volební nebo koaliční podporu," píší Hospodárske noviny, podle které Zeman do čela Česka prosadil svou "pirátskou vládu".

annakarenina ( 1. srpna 2013 12:34 )

znew - Slovaky nech napokoji, ti za to nemohou.

annakarenina ( 1. srpna 2013 12:32 )

e.44 ( 28. července 2013 13:14 )

děs běs

e.44 ( 28. července 2013 13:13 )

rumovapalice ( 27. července 2013 12:11 )

máš svůj názor? krawko?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa