Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr kultury Balvín rozzuřil politiky i divadelníky: Způsobil chaos, rozčiluje se Pospíšil!

Jiří Balvín v roce 2009, kdy šéfoval ČT (a Pavel Bém vedl Prahu)
Jiří Balvín v roce 2009, kdy šéfoval ČT (a Pavel Bém vedl Prahu)  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
1. srpna 2013
15:12

Svým rozhodnutím odvolat šéfa Národního divadla Jana Buriana rozlítil ministr kultury úřednické vlády Jiří Balvín řadu politiků, ale i divadelníků. Vedení Opery Národního divadla i Státní opery se dokonce rozhodlo rezignovat na své funkce. A kritikou nešeřil ani oblíbený exministr Jiří Pospíšil (ODS). Balvín je navíc po ministrovi Fischerovi dalším, kdo ubírá body Rusnokově úřednické vládě...

Rusnokovým chlapcům se nějak nedaří. Ministr financí Jan Fischer popudil politiky svým zázračným splacením dluhů za prezidentskou kampaň, ministr kultury Jiří Balvín sklízí pořádnou kritiku za to, že zcela nečekaně odvolal šéfa Národního divadla Jana Buriana.

Burian přitom do funkce nastoupil teprve dnes a strávil v ní několik málo hodin. Poté mu nový ministr kultury Balvín nemilosrdně oznámil, že má padáka. Buriana totiž do funkce nominovala bývalá ministryně Alena Hanáková (TOP 09) a Balvínovi se nelíbí, že výběrové řízení bylo neveřejné.

Burian skončil dřív, než začal

Buriana však do funkce nevybrala sama ministryně, byl jmenován odborníky. Balvín se hájil, že chce nového ředitele vybrat v regulérním výběrovém řízení, kam se může přihlásit i odvolaný docent Burian, ovšem sklízí dál bouři. V reakci na ministrovo rozhodnutí již také rezignovalo v vedení Opery Národního divadla (ND) a Státní opery.

Odvolání Buriana označuje vedení opery za projev jasné nekulturnosti a destabilizace chodu ND. Také umělecký šéf Baletu ND Petr Zuska pak nevyloučil rezignaci a to, co se v divadle odehrálo, považuje za nehoráznost.

Balvínův krok je však jenom další z řady personálních změn, kterou mají na svědomí ministři Rusnokovy úřednické vlády. Na bývalé zaměstnance svých úřadů, ale i státních institucí, spáchali takřka kobercový nálet a těch personálních změn je najednou nějak příliš na to, že Rusnok a spol. ještě ani nedostali k vládnutí důvěru ve Sněmovně.

ČSSD i ODS se shodují: Skandální, nepřijatelné!

Balvínovým krokem však důvěra Rusnokova kabinetu dál klesá. ČSSD, která podporu úřednické vlády zvažuje, označuje odvolání Buriana za skandální a nepřijatelné. Její předseda Bohuslav Sobotka proto premiéra Jiřího Rusnoka dopisem požádá, aby zajistil návrat Buriana do funkce.

"Žádám předsedu vlády Jiřího Rusnoka, aby se zasadil o to, že před hlasováním o důvěře jeho vládě v Poslanecké sněmovně již nebudou ze strany členů vlády prováděny žádné zásadní personální změny," uvedl v reakci na Balvínovo počínání lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Označil jej za skandální a nepřijatelné. A požádal Rusnoka o to, aby dohlédl na vrácení ředitele Buriana do funkce.

Také ODS považuje krok ministra kultury za skandální. "Nový ministr Jiří Balvín tím vnáší do resortu kultury místo odbornosti spíše nejistotu, chaos a rozvrat," uvedl v tiskovém prohlášení místopředseda strany Jiří Pospíšil (ODS). Burian je podle něho nezpochybnitelný expert, který byl vybrán nezávisle.

rudyptak48 ( 2. srpna 2013 12:01 )

Vláda ještě nemá potvrzené koryto a už dělá čistky. Takových nedočkavců zlatokopů a tunelářů máme v ČR nadbytek. Korunu tomu navrch dává náš vlastenecký Zeman, který se také snaží, aby postoupil z postu nižší vesnické šlechty. Bonmoty, tlustými jídly a pitím to však nenapraví. Bohužel už není co krást, leda, že by novodobí zloději okradli ty předchozí. Tenhle absurdistán všech "demokraticky" existujících politických stran, našich pilířu moci a bezmoci je opravdu k blití. Zdá se, že se od toho dna nikdy neodrazíme, pouze po něm skáčeme jako tenisový míček.

jana999 ( 2. srpna 2013 09:09 )

podle tvého slovníku usuzuji, žes neprošel ani základkou, kdo z těch mocipánů co tam byl doted zákony dodržoval? Rozdávali si ředitelství státních podniků jako korýtka a ačkoliv ty firmy krachovali, ti ***i si dávali milionové odměny. Já kašlu na to platit z mých daní nadstandartní život našich umělců, šla bych ještě tvrději, stát by měl financovat jen státní divadla a soukromá at si na sebe vydělávají samy, mě taky nikdo nedrží firmu nad vodou, musím se starat sama. Vy jste vždycky pravičáci jenom když se vám to hodí ale natahovat ruku jako levičáci to vám nevadí, státe dej prachy na mou farmu-Polívka, Vydrovi zase okouzlili koně, státe dej, kdo vám co dá?

rumovapalice ( 2. srpna 2013 08:04 )

taky lítaj a vřískaj, z.mrdi

rumovapalice ( 2. srpna 2013 08:03 )

ty polkni prášek, ale na krysy ty z.mrde

rumovapalice ( 2. srpna 2013 08:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa