Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Budějovičtí křičeli: Primátore, přijď na Máj bydlet

Autor: Vlaďka Hradská, mokk - 
9. července 2013
21:00

Kolem osmi stovek lidí křičelo ve sportovní hale na radní a zástupce policie kvůli neutěšenému soužití s Romy na českobudějovickém sídlišti Máj. V diskuzi plné emocí zahrnuly primátora Juraje Thomu a policejního ředitele Radomíra Heřmana desítkami připomínek.

Lidé policii vyčetli, že místo aby je chránila, postavila se proti nim. „Jak je možné, že 400 Romů terorizuje 20 tisíc obyvatel na sídlišti Máj a nic se  neděje,“ ptal se starší muž. Mnohé rozhořčilo, že při sobotních zásazích na demonstraci se v davu objevili tajní policisté v civilu, kteří při zatýkání bili extremisty teleskopickými obušky. Největší potlesk sklidila rozhořčená matka jednoho ze zadržených. „Lidé konečně našli odvahu, nestojí za záclonou a jdou pomoci. V jste našim dětem v sobotu v praxi předvedli co byl komunismus a co bylo STB. Děkuji,“ vzkázala policistům.

Kromě křiku a pískání padly desítky připomínek, kterými se bude radnice i policie zabývat. Lidé volali po častějších kontrolách policejních hlídek, po instalování kamer v ulicích, žádali, aby se o dětská hřiště starali správci, kteří by dohlédli na pořádek. V diskuzi ale nebáli vystoupili ani Romové.

Mluvili o tom, že nemohou sehnat práci a mají strach, protože demonstrace byly honem na lidi. Potlesk paradoxně nakonec sklidil šéf pořádkové policie Martin Souček. „Někteří z vás rezignovali po špatných zkušenostech s policií. Nebojte se na nás obracet, případy se budou zabývat kvalifikovaní policisté. Rozhodně budeme problémy na Máji řešit. Připravujeme webové stránky pod názvem Máj, na kterých budou informace pro občany o aktivitách policie,“ vyzval Martin Souček.

Situace mezi lidmi se ale neuklidnila. Přítomní označili za viníka primátora Thomu, který se problematikou nejpočetnějšího sídliště v Českých Budějovicích dlouho nezabýval. „Přijďte na Máj na týden bydlet,“ volali. Zdá se, že klidu se České Budějovice hned tak nedočkají. Na tuto sobotu je ohlášeno v krajském městě už 5 protestních shromáždění.

jahodarka ( 14. července 2013 08:18 )

Já jsem se s nimi na ničem nedomluvila. Vždycky jsem doplácela a tento rok poprvé jsem měla přeplatek a bez mého vědomí ho použili na další zálohy.

jahodarka ( 13. července 2013 21:30 )

Jo taky jsem na tokoukala. 3600 uštřenejch a šlo mi to na další zálohy.

jahodarka ( 13. července 2013 21:29 )

Pane bože!!! Takže všichni Vietnamci a všichni černoši prodávají drogy. To tedy znamená, že pokud budu přemýšlet stejně, jako vy, tak všichni cikáni jsou kriminálníci a nepřizpůsobiví!

dadaveve ( 10. července 2013 14:19 )

alespoň něco dělají

karlos-999 ( 10. července 2013 11:30 )

***juras.***/clanky/komentare-odjinud/australsky-predseda-vlady-oslovuje-pristehovalce-musl imy.html

Zobrazit celou diskusi