Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Okamura: Ať se Romové vystěhují do vlastního státu!

Senátor Tomio Okamura má japonské kořeny, žije a podniká však v Česku
Senátor Tomio Okamura má japonské kořeny, žije a podniká však v Česku  (Autor: Foto Blesk - Slávka Červená)
Autor: simao, INT - 
28. června 2013
15:05

Senátor Tomio Okamura si zase jednou nebral servítky. Sám byl prý v minulosti terčem rasismu, a tak prý na základě svých životních zkušeností může komentovat třeba situaci Romů v Česku. Vyzývá je dokonce k tomu, aby vytvořili vlastní stát a odstěhovali se do něj!

"To, že cikán je dnes vnímané hanlivě, není vina ani neonacistů ani Čechů ani Turků. To je v prvé řadě hanba Romů," uvádí ve svém třeskutém komentáři pro Parlamentní listy zlínský senátor Tomio Okamura.

"Jejich dlouhá staletí pěstovaný životní styl a životní hodnoty chtěj nechtěj kolidují a kolidovaly s hodnotami ve všech civilizovaných zemích. Nelze od společnosti jen brát, je jí potřeba i adekvátně dávat," pokračuje Okamura, který se narodil v Tokiu, ale do tehdejšího Československa se přestěhoval s rodinou, když mu bylo 6 let.

Kde domov jejich? Okamura: V Indii

Okamura svým komentářem vzbudil pořádný rozruch. Brání se přitom nařčením z rasismu či xenofobie, sám byl prý v životě terčem řady podobných ústrků. Řešení místy palčivé romské otázky, která přišla na přetřes opět po napadení manželského páru skupinou Romů v Duchcově a následných protestech, přitom vidí Okamura následovně.

"Cikáni by měli probudit své elity, semknout se a usilovat o vlastní stát, právo na sebeurčení je právo každého národa a proto by také Česká republika měla demokraticky podpořit jejich vystěhovalectví například do země, odkud pocházejí jejich prapředci, tedy nejlépe do některého ze státu Indie," uvádí Okamura, podle kterého má myšlenka samostatného romského státu v historii své zakotvení a několikrát se již objevila.

V Česku jsme doma stovky let, brání Romy Tišer

"Jsme zde doma už několik stovek let," brání se řečem Okamury předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer taktéž v Parlamentních listech. A na adresu česko-japonského podnikatele Okamury, který si čas od času neodpustí kontroverzní prohlášení, poznamenává: "My tady máme větší práva než on. Narodil se zde ve smíšeném manželství a nikdo mu domovské právo nebere. V Japonsku mu asi pšenka nekvetla, tak to zkusil zde."