Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Evakuace v Uherském Hradišti: Při budování protipovodňové hráze objevili trhavinu!

Z paneláku v Uherském Hradišti museli být všichni kvůli trhavině evakuováni
Z paneláku v Uherském Hradišti museli být všichni kvůli trhavině evakuováni  (Autor: Blesk - Slávka Červená)
Autor: Slávka Červená - 
10. června 2013
17:42

Nemilé překvapení čekalo dnes odpoledne na 64 rodin v panelovém domě v Uherském Hradišti nedaleko řeky Moravy, kde se v současné době buduje ochranná protipovodňová hráz. Dělníci při odkrývání zeminy narazili na čtyři bedny, ve kterých bylo několik kilogramů trhaviny z druhé světové války.

„Bylo rozhodnuto z preventivních důvodů, že ve vzdálenosti 200 metrů musí všichni pryč. Panelový dům i ubytovna nemocnice musely být evakuovány. Na místo jede pyrotechnik z Brna, který určí co dál,“ uvedl mluvčí policie Aleš Mergental.

Místním evakuace nevadí

„Samozřejmě nás to překvapilo, ale zas tolik nám to nevadí, většina z nás tráví čas na zahrádce restaurace, někteří šli ke známým, Doufáme, že se nepřižene bouřka,“ řekla jedna z obyvatel paneláku Ludmila Skrášková.

Trhavina německé výroby

V bednách pak pyrotechnik objevil několik typů trhaviny, rozbušek a dokonce i nášlapných min. Všechny byly německé výroby a plně funkční. Nalézaly se přitom v hloubce jen 1,65 metru. Po eliminaci nebezpečí se obyvatelé paneláku vrátili krátce před sedmou hodinou večerní do svých domovů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi