Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukradené barokní hodiny: Zloději je dali do sběru!

Zloději hodiny prodali do sběru.
Zloději hodiny prodali do sběru.  (Autor: Foto Blesk – Jana Ulrichová, PČR)
Autor: uá, mokk - 
13. května 2013
06:46

Hodinový stroj z 18. století ukradli zloději z věže kostela sv. Petra a Pavla v Chcebuzi na Litoměřicku. A prodali ho zřejmě do sběru...

Šlo o cenný pozdně barokní stroj v klecovém rámu s kotvovým krokem a čtvrťovým bitím. „Ocelové díly byly zkorodované, jinak byl ale v kompletním stavu, plně restaurovatelný do původní funkční podoby,“ uvedl Vít Honys z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem. Škodu odhadl na 130 000 korun s tím, že pokud by byl stroj restaurován, byla by jeho cena mnohem vyšší.

„Bohužel, částky na restaurování uměleckých děl včetně historických strojů se pohybují v řádech desítek až stovek tisíc korun, což je nad finanční možnosti farnosti,“ vysvětlila mluvčí litoměřického biskupství Jana Michálková, proč byl stroj nefunkční. Farnost podala trestní oznámení a po zloději pátrá policie.

Nejstarší obec

Chcebuz je nejstarší obcí na Litoměřicku, její existence je doložena už v roce 993. Původní kostel, který v 17. století vyhořel, byl už tehdy zasvěcen sv. Petru a Pavlovi. Současnou, barokní podobu dostal kostel v letech 1781 až 1784. Ve věži jsou dva zvony, menší z roku 1566 a větší z roku 1610.

marmat ( 13. května 2013 08:22 )

100% souhlas s fiona: dokud nabude trestný(100%průhledný) výkup poklopů a mříží kanalizace, drátů vysokého napětí, dopravních značek, kolejí, zvonů ....jsme ABSURDISTÁN možná největší tohoto typu v Evropě!!!! I kamerový systém by pomohl-tohle je NENORMÁLNÍ stav a 100% podpora grázlů....Těch,co si toto troufnou prodávat, ale i těch, co to vykupují, bez kontaktu policie !?? Nebo s úplatky?

fionora ( 13. května 2013 07:55 )

To je pořád dokola. Dokud se neudělá pořádek se sběrnama, kde dobře vědí že vykupují kradené kovy, tak to nikdy neskončí. Vykoupí urny,sušáky na prádlo,rozebrané vozíky od supermarketu.Když nepřízpusobiví na Myslbekově ul. v Ostravě denně vozí šrot, tak odkud ho asi mají. Podnikatelé ve sběrnách si mnou ruce.

tochadda ( 13. května 2013 07:26 )

Náš Zlodějstán dospěl do bodu,kde starověký Řím končil, zkáza a zmar.To co vydrželo stovky let,přežilo Bílou Horu,první republiku, nacisty, komunisty, nevydrželo dvacet let -prý-svobody a demokracie.To už opravdu raději ty komunisty,ne?

Zobrazit celou diskusi