Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výstava klenotů: Znavený Zeman tomu nasadil korunu!

Autor: aja - 
10. května 2013
05:30

V životě už viděl leccos, ale z téhle nádhery prezidenta Miloše Zemana (68) až oči přecházely! Za superpřísných bezpečnostních opatření včera večer jako jeden ze sedmi klíčníků slavnostně odemkl Korunní komoru Chrámu sv. Víta a po pěti letech z ní pomohl vyjmout české korunovační klenoty.

Klenoty jsou ode dneška vystaveny pro veřejnost. Od roku 2008, kdy byly k vidění naposledy, jsou střeženy v nedobytné trezorové místnosti. K té má klíč sedm různých představitelů státu, včetně prezidenta či arcibiskupa. Každý klíč je uchováván na jiném místě a pod jinými bezpečnostními opatřeními.

Kromě vzácných příležitostí, v posledních letech při zvolení prezidenta, jsou klenoty v komoře bezpečně uzamčeny a nikdo je mezi tím na vlastní oči nespatří. A má to své odůvodnění. Klenoty jsou po Pražském hradu národní kulturní památkou číslo dvě. „Hodnota korunovačních klenotů je nevyčíslitelná. Proto je také nelze pojistit,“ řekl mluvčí Hradu David Šebek.

A zdálo se, že jejich omračující lesk, tradice a hodnota zamávaly i samotným prezidentem. Během slavnosti se zjevně necítil ve své kůži – neustále otíral do kapesníku pot stékající po skráních, chvílemi se i opíral o zeď. „Na panu prezidentovi se trochu podepsal náročný státnický program posledních dnů i lehká viróza. Mohu ale ubezpečit, že kromě toho je zdravotně zcela v pořádku,“ objasnila Zemanova mluvčí Hana Burianová.

■ Do souboru korunovačního setu patří ještě Korunovační kříž, Svatováclavský meč a Korunovační roucho českých králů.

■ Podle přání Karla IV. neměly klenoty nikdy opustit Prahu. Po jeho smrti ale klenoty několikrát Hrad opustily. Pobývaly například na hradě Karlštejn.

■ Území státu klenoty opustily jen dvakrát. Ve Vídni byly schovány mezi lety 1637 a 1791, a tamtéž putovaly ještě v letech 1866 až 1868 v době prusko–rakouské války. V roce 1938 byly před vypuknutím II. světové války tajně převezeny do Ženevy.

Video  Miloš Zeman se kymácel u korunovačních klenotů  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Kde skrývají klíče

Prezident Miloš Zeman: „V trezoru Kanceláře prezidenta republiky.“

Arcibiskup pražský Dominik Duka: „ Klíč je uložen v trezoru na arcibiskupství.“

Premiér Petr Nečas: „ Můžu vás pouze ujistit, že ho uchovávám na bezpečném místě.“

Předseda Senátu Milan Štěch: „Je střežen policií 24 hodin denně, 365 dní v roce.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová: „V trezoru Poslanecké sněmovny.“

Probošt metropolitní kapituly Václav Malý: „Na stejném místě, jako v případě pana kardinála.“

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda: „Klíč je pečlivě uschován, ale nemohu říci, kde se přesně nachází.“

itartas ( 12. května 2013 10:33 )

Neustálé znevažování, zesměšňování prezidenta je obyčejná a osvědčená propaganda, aby lid za pár let nevolil Zemana, protože Zeman stejně jako Klaus nešli nikdy a ani nikdy nepůjdou západu na ruku jako Havel. Není to až tak složité pochopit proč se to děje. A mnohé české vepřové hlavy samozřejmě reagují a plijou na prezidenta. Havel byl ubožák, kterého západ opěvoval a dodnes tomu mnozí věří, že to byl kvalitní člověk, ale opak je pravdou. Češi jsou otřesná banda a Němčouři už chytli slinu dávno....

itartas ( 12. května 2013 10:21 )

jistě, museli mu zachovat tvář, kterou nikdy ovšem neměl...pro hlupáky, jako jsou tady až na vyjimky ať nepaušalizuji

itartas ( 12. května 2013 10:19 )

itartas ( 12. května 2013 10:18 )

itartas ( 12. května 2013 10:17 )

naopak si to přeji, aby vyhráli, to by byl mazec

Zobrazit celou diskusi