Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec hnusům: Stát si došlápne na výrobce potravin

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, oj - 
24. dubna 2013
14:14

Koňské maso, posypová sůl, zdechliny v klobásách, jed na krysy v sušenkách... Potravinové aféry urychlily, že stát bude přísněji dohlížet na kvalitu potravin. Za prohřešky bude nově hrozit pokuta až 10 milionů korun.

Novela zákona, kterou se ve středu mají zabývat ministři, mimo jiné rozšiřuje kompetence ministerstva zemědělství, které je jeho předkladatelem, i na oblast veřejného stravování a zvyšuje postihy za klamání při prodeji potravin. S přesunem kompetencí nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo financí. Legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek v úterý ČTK řekl, že na jednání vlády návrh odmítne. Potravinářská komora podle Tomana záměr rozšířit kompetence ministerstva zemědělství podporuje.

"Myslíme si, že jde o významný legislativní počin, zvláště s těmi posledními aférami, s falšováním potravin, ať to bylo koňské maso nebo zdravotně závadné produkty z různých zemí," řekl Toman.

Dosavadní sankce při výrobě a prodeji potravin do jednoho milionu korun za prohřešky administrativní povahy má vzrůst na tři miliony korun. Maximální pokuta za nedodržení požadavků jakosti či podmínky uchování se zvyšuje ze současných tří milionů na deset milionů korun. Pro nejtěžší prohřešky zůstává hranice na současných 50 milionech korun.

"Tady si klademe otázku, jestli má smysl zvyšovat tyto sankce, když dosud nebyla nikdy uvalena ani současná nejvyšší sankce," uvedl Toman. Podle něho musí nyní dozorové orgány posuzovat, zda není výše pokuty pro prodejce či výrobce likvidační. Efektivnější by podle něj bylo při prvním prohřešku udělit pokutu ve stávající výši a následně a při opakovaném provinění uzavření provozu.

japos22 ( 24. dubna 2013 19:08 )

HA HA HA. Neoblbujte. S Nečasem a Kalouskem? Ty to tak zajímá.

podlesni ( 24. dubna 2013 16:56 )

Konečně. Před pádem železné opony jsme měli jednu z nejlepších kontrol. Dnes se sem dováží kdejakej šmejd. To samé platí i o zdravotnictví, co se epidemiologie týče. Dlouhá léta jsem pracovala jako verinární technik na jatchách, vím o čem mluvím. Jedině tím, že vidím zvíře před porážkou mohu zajistit řádnou veterinární kontrolu. Od toho se pak odvíjí poživatelnost atp. Bendl by měl začít okamžitě podporovat domácí produkci a na Polsko a jiné dát dost veké clo...

peterwilliams ( 24. dubna 2013 15:28 )

at psonkove maji zakaz vyvazeni potravin v cele EU....jsou to s.v.ine spinave ..nadarmo se nerika ,ceska do kuchyne ,nemka do postele A POLKA DO CHLIVA!!!!!!! FUJJJJJJJJJJJJJJJJJ jsou to ozrate nezodpovedne s.i.ne

lennne ( 24. dubna 2013 15:14 )

ja zase nechapu proc to ma mit v kompetenci ministerstvo financi....pochybuju ze by tam nekdo resil kvalitu uzenin....na to je Mirda moc liny a uplatny....Bendl zadal po Polsku seznam potravin obsahujici posypovou sul a pohorel...nemel kompetence, krome nej nikdo jiny nezadal....takze at si trhnou nohou.

girasole. ( 24. dubna 2013 15:14 )

..a lidi budou dàle do sebe cpàt sajrajt..

Zobrazit celou diskusi