Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajemství kruté smrti 9 studentů: Záhada hory mrtvých

Autor: František Prachař - 
21. dubna 2013
12:22

Vydat se na třísetkilometrovou výpravu do sibiřské Uralem, a ještě k tomu v lednu na lyžích, to chce odvahu. Devět ruských studentů ji mělo, ale nikdo z nich se nevrátil. O jejich tajemné smrti dokonce nyní vznikl film – Záhada Hory mrtvých.

Domorodí Mansové říkají dvěma tamním horám Otorten (Ta, odkud vane vítr) a Cholat Sjachyl (Hora mrtvých). Mezi nimi leží průsmyk Ďatlova. Nese jméno vedoucího expedice, která tam v lednu 1956 celá zahynula. Dodnes nikdo neví proč.

Lyžaři

Studenti Uralského polytechnického institutu poblíž Sverdlovska, dnešního Jekatěrinburgu, vyráželi do tajgy na lyže pravidelně, byli zvyklí spát pod stanem i ve třicetistupňových mrazech.

V lednu 1956 ležel v tajze zhruba metr dvacet sněhu a výprava táhla podél toku řek Ušma, Lozny a nakonec, už takřka na dohled Hory mrtvých, po březích řeky Auspia.

To vše, včetně oslavy narozenin jednoho z nich (dostal zmrzlou mandarinku), vylíčil Alexandr Kolevatov. Záchranáři jeho deník potom našli.

Poslední zápis

Pochází z 1. února a popisuje zhoršené podmínky, sněžení, mráz i to, že výprava postupovala tempem 1,5 – 2 kilometry za hodinu. Večer postavili »dvojstan«, k většímu pro chlapce přiléhal menší, dívčí. Najedli se a šli spát. Co se dělo pak, je dodnes záhadou. Když se v plánovaném termínu 12. února nevrátili do vesničky Vižaj, kde byl telefon a odkud se měli ohlásit, vyhlásili po nich pátrání.

Akce

Šéfem záchranářů byl mistr sportu Mojsej Akselrod. Zorganizoval pět skupin pátračů (vždy dva a radista) a povolal i letadlo AN 2. Právě pilot objevil 26. února tábor studentů a ukázal k němu cestu záchranářům. Když tam dorazili, ztuhli děsem a hrůzou.

Stan byl rozpárán a prázdný, u lesa ležela dvě mužská těla, jen ve spodním prádle a bez bot. Byla ohořelá.

Tři další mrtvé našli po pěti dnech, pod sněhem, jen v prádle a opět bosé. Ti zřejmě zemřeli na podchlazení.

Video  Trailer k filmu  - EEAP FILM
Video se připravuje ...

Jazyk

Až po pěti měsících našli další čtyři. Měli polámaná žebra i končetiny, zlomeniny lebek a studentce Ludmile chyběl jazyk, oči a měkké tkáně kolem úst. Přesto nekrvácela!

Stan a oděvy v něm, stejně jako prádlo mrtvých, vykazovaly vysokou radioaktivitu – 9900 jednotek místo běžných deseti z přirozeného prostředí! Proč?

Armáda

V Nižním Tagilu v té době vycházel list Nižnětagilskij rabočij. Jeho šéfredaktor i cenzor byli odvoláni poté, co noviny napsaly o „…oranžových létajících koulích, které mnohokrát viděli lovci, geologové a další lidé v tajze“.

Dodnes se říká, že armáda v té oblasti zkoušela novou, prý vysoce účinnou pulzní raketu nezvyklého tvaru i vlastností.

Přestože šéf záchranářů Akselrod dodnes soudí, že stan zničila lavina, která poranila a zabila studenty, nevysvětlená zůstává spousta věcí.

Ve stanech se totiž našly věci a oblečení, které nepatřily nikomu z expedice, lavina by zcela jistě poranila všechny, a ne jen někoho, ohořelost dvou mrtvých těl je také záhadná.

Vyšetřování

Vyšetřování nicméně tehdy skončilo se závěrem, že „příčinou smrti turistů byla spontánní síla vyšší moci, kterou nebyli schopni překonat“!

Co si pod tím představit, neví nikdo. Možná ale, že vyšetřování bude obnoveno. Požadují to pozůstalí po studentech i občanská sdružení v Jekatěrinburgu.

Rychlý FAKT

Film Záhada Hory mtvých natočili společnosti z USA, Británie a Ruska

parapetka ( 21. dubna 2013 16:00 )

tobě zmrznul mozek,že magore,jinak by jsi nemohl psát takové nesmysly,nebo sis něčeho šňupnul?

ivkanatka ( 21. dubna 2013 14:33 )

Už nepij, pletou se ti písmenka !!!  

franta43 ( 21. dubna 2013 13:40 )

V případě smrti na následky hypotermie jsou posmrtnými známkami – purpurová kůže, otok v obličeji, žaludeční eroze, mnohoorgánové infarkty jako důsledek hypotermického šoku

franta43 ( 21. dubna 2013 13:34 )

Paradoxní svlékání Dvacet až padesát procent úmrtí podchlazení jsou spojeny s paradoxní svlékání. K tomu obvykle dochází při středně těžkým až těžkým podchlazením, protože člověk se stává zmatený, zmatený a bojovný. Mohou začít vyhodíte jejich oděv, který, podle pořadí, zvyšuje rychlost tepelné ztráty. Záchranáři, kteří jsou vyškoleni v technikách přežití horských se učí očekávat, že tento, ale některé mohou předpokládat, že nesprávně městské oběti podchlazení byly vystaveny sexuálnímu napadení. Jedním z vysvětlení v tom smyslu, že jde o studený indukovaná porucha hypotalamu , části mozku, která reguluje tělesnou teplotu. Další vysvětlení je, že svaly smluvní periferní cévy vyčerpat (známý jako ztráta vazomotorické tónu) a relax, což vede k nečekanému krve (a teplo) na končetinách, oklame osobu do pocitu přehřátí. Terminál hrabání Zřejmé, self-ochranné chování známé jako terminál hrabat, nebo skrýt a die-syndrom, se vyskytuje v závěrečných fázích podchlazení. Postižený vstoupí do malých, uzavřených prostor, jako je například pod postelí nebo za skříní. To je často spojováno s paradoxní svlékání. http://en.wikipedia.org/wiki/Hypothermia

japos22 ( 21. dubna 2013 13:31 )

Zkouška nové zbraně nad neobydlenou oblastí by hodně vysvětlovala.

Zobrazit celou diskusi