Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Věděly bostonské úřady o hrozbě? Policejní psi hledali před závodem výbušniny

Autor: ljš - 
15. dubna 2013
23:51

Dalo se katastrofě zabránit? Podle jednoho ze svědků výbuchu na maratonu v Bostonu byli na místě policejní psi speciálně vycvičení pro hledání výbušnin. Organizátoři však diváky neustále přesvědčovali, že se jedná o cvičení.

"Zdálo se mi divné, že tam ti psi jsou. Pořád ale do megafonů opakovali, že je to jen cvičení a nemusíme se ničeho bát. Vypadalo to, že mají nějaké obavy, ale nepřestávali nás přesvědčovat o opaku," řekl televizi Local 15 News trenér univerzitního týmu Ali Stevenson.

Podle něj byli policsté se psi nejen v cílové rovince závodu, ale i v prostorách startu. K výbuchům došlo krátce poté, co doběhl. Pokud je jeho tvrzení pravdivé, znamenalo by to, že úřady pravděpodobně dostaly nějaké varování před možností teroristického útoku.

Závodu se účastnilo 15 Čechů, máte-li o některém z nich informace, nebo znáte-li někoho, kdo byl svědkem události, kontaktuje nás na telefonním čísle 724 014 586.

dobrotka ( 17. dubna 2013 05:18 )

Kdyz ono, z bulvarniho hlediska je lepsi napsat, ze nekdo mozna MEL TUSENI, nez ze slo o beznou rutinni praci

popocatepetl ( 16. dubna 2013 16:16 )

Teď právě na tiskovce vyšetřovatel FBI mluví o tom, že standardní kontrola na výbušniny v celém prostoru maratonu proběhla ten den dvakrát a nic podezřelého neukázala.Z toho lze vyvodit, že výbušniny se do odpadkových košů dostaly až krátce před výbuchy. Asi i pro městské maratony bude brzy platit, že abyste se směli dostat do perimetru (sledovat maraton podél trati), budete muset projít rentgeny a kontrolou proti výbušninám. To by se ale maratony v městech, která slibují velkou publicitu (Praha zatím není atraktivní) budou jen v parcích a mezi úřady, ale ne mezi obytnými domy.

popocatepetl ( 16. dubna 2013 14:00 )

Psi hledají výbušniny před takovými masovými akcemi standardně. To není žádné tušení, ale standardní preventivní procedura. V Česku možná ne, v USA nebo Británii vždy. Možná jste nebyli, pisálci, na olympiádě v Londýně, ale vaši kolegové z redakce sportu asi ano. Nic takového je tedy nemůže překvapit a nepsali by hloupost o tom, že někdo možná měl tušení.

tomshark ( 16. dubna 2013 10:35 )

Naprostý nesmysly. Jak v Jugoslávii, tak v Afganistánu není žádné přírodní bohatství, které by nějaká americká firma expolatovala. Nebýt zásahu proti Srbům, kteří se v bývalé federaci k ostatním národům chovali jako Rusove v Varšavské smlouvě, válčili by tam dodnes. Nikde nekladou bomby proti civilním obyvatelům z úmyslem zabít. A důvody zásahu v Afganistánu proti strůjcům atentátu na Twins jsou známé. V roce 1989 skupina islámských extremistů vyhlásila boj západnímu světu, mimojiné žádají navrácení území ve Španělsku, američané jsou jen symbolem, taky proto vybuchly bomby na madridském nádraží !

karlos107 ( 16. dubna 2013 09:19 )

Souhlasím s tvým názorem Chtějí dělat pořádek ve světě. Kdo jim dal právo rozhodovat o osudu lidí ve státě? Dělají si s Evropy vojenské cvičiště a doplácí na to nevinní lidé. Nemám rád Ameriku

Zobrazit celou diskusi