Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poprava Draka a jeho ženy: Vrazi hrob vykopali předem!

Autor: Ivana Žáková - 
12. dubna 2013
16:39

Třetí ze zločinců obviněných z vraždy Zbigniewa zvaného Drak (†66) a Jarmily (†58) Muszańskich z Bohumína byl dnes konečně vydán slovenskou policií České republice. Vykonavatel popravy manželů Jiří B. byl eskortován k Okresnímu soudu v Karviné, kde rozhodl soudce o jeho vzetí do vazby.

Kriminalisté také dnes potvrdili informace o likvidační vraždě Muszańskich, které Blesk přinesl ještě před pohřbem manželů. Opět konstatovali, že se s takovým případem se za více než dvacet let nesetkali, ať z důvodu rafinovanosti zločinců, jejich plánovaní vražd obětí či zahlazování stop.

Drak byl známý tím, že půjčoval ve velkém peníze, lidé mu je ale nevraceli, a tak toho zanechal. Jeho blízký kamarád, věřitel a hlavní iniciátor popravy Michal Z. (38) ale chtěl půjčit miliony, protože získal ve městě významnou stavební zakázku. Drak zřejmě odmítl a tak si zpečetil svůj osud. Michal Z. se spojil s lupičem Lumírem M. (41) a bývalým policistům Jiřím B. (54), který přechovával zbraně s nímž seděl v base za vaření pervitinu.

Pronajal si opuštěnou garáž v Ostravě, kde Lumír M. vykopal dva metry hluboký hrob. I otrlé kriminalisty šokovalo zjištění, že Michal Z. se s kamarádem Drakem s úsměvem a v klidu stýkal, i když už měl pro něj připravený hrob.

Rafinovaní vrahové

„Měli vše tak precizně připravené a dokonce nás navedli na falešné stopy, což svědčí o obrovské rafinovanosti zločinců. Proto vůbec nepočítali s tím, že budou odhaleni,“ sdělil Blesku kriminalista Antonín Řezníček. Podle něj zločinci navedli policisty na falešnou stopu do Polska.

„Vše mělo vypadat, že byli uneseni do Polska, anebo tam utekli a chtěli se ztratit. Schválně nechali v domě poházené fotky rodiny manželů, jako by je ve spěchu zapomněli. Také poslední signál oběti byl zaznamenán u polských hranic,“ doplnil kriminalista Pavel Tvrdý.

Video  Kriminalisté vakopávají těla zavražděných manželů  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Jeden kopal, druhý vraždil

Své úkoly měli vrahové přesně rozděleny. Majitel stavební firmy a výkopových prací Michal Z. zajistil garáž, jeho zaměstnanec a dělník Lumír M. vykopal hrob a třetí zločinec Jiří B. podle všeho manžele popravil. Oba byli pohřbeni pod nánosem hlíny, vrahové je už ale nestačili zabetonovat. Obávali se toho, aby je nesledovala policie. Podle kriminalistů při vraždě použili i chemikálii, hydroxid sodný, kterým hodlali ztížit identifikaci obětí.

Kriminalisté vyslechli stovky lidí a od počátku podezřívali i Drakova kamaráda Michala Z., který mu také stavěl dům. Zdálo se jim podivné, proč si tak narychlo pronajal garáž v tak odlehlé čtvrti ve Slezské Ostravě. „Zakopaná těla označil policejní pes. Zločinci počítali, že podlahu zalijí betonem a garáž vrátí majiteli. Těla by se tak zřejmě nikdy nenašla,“ připustil Pavel Tvrdý.

Velmi nebezpečný

Michal Z. pak spáchal demonstrativní sebevraždu a když vycházel z nemocnice, zatkla ho zásahová jednotka. S želízky na rukou záhy skončil i Lumír M. Nejvíce nebezpečnému zločinci Jiřímu B. se podařilo uprchnout.

„Tehdy jsme hlídali a skrývali rodiny ostatních pachatelů i lidi, kteří přicházeli s oběťmi do bližšího kontaktu. Měli jsme informace, že pachatel na útěku má i odstřelovací pušky a střelivo, které prostřelí i neprůstřelné vesty,“ sdělil dále kriminalista Řezníček. Jiřího B. zadržela zásahovka v jednom bytě v Popradu na Slovensku. Nechal si vyholit hlavu i celé tělo.

90 minut mezi životem a smrtí

Čtvrtek 28. února byl jasně daný termín popravy.

18:30 Bohumín: Michal Z. pozval k sobě do domku ve Starém Bohumíně Zbigniewa Muszańskeho, kde už čekali další zločinci. Dali mu na ruce želízka a naložili do jeho auta.

19:00 Ostrava: V garáži na ulici Na Burni se vrahové zamkli s obětí v garáži, po pár minutách Draka zastřelili.

19:30 Bohumín: Drakova žena Jarmila byla přepadena ve svém domě v Pudlově, kde čekala na muže. Zločinci dům prohledali a není jisté, kolik toho ukradli, hovoří se o pěti milionech. Sebrali i počítač a kamerový systém. Paní Jarmilu naložili u domu do kufru Drakova auta.

20:00 Ostrava: Ve stejné garáži ženu také zastřelili. Těla manželů hodili do vykopané jámy.

20:30 Bohumín: Černý Renault Lagunu combi pak zaparkovali u domku Muszańskich. Udělali ale chybu, nechali ho stát opačným směrem, než Drak parkoval.

Na zmizení rodičů přišla dcera s manželem druhý den ráno, když byli nedostupní na mobilu. Zarazil je i špatně zaparkovaný vůz, zmizení záznamů z kamer i peněz. Od počátku byli přesvědčeni, že se rodiče stali oběťmi předem naplánované likvidační vraždy. Všem třem zločincům hrozí výjimečné tresty.

patyk ( 12. listopadu 2013 23:20 )

sok2 ( 13. dubna 2013 18:56 )

já ho taky znala, a byl hodný,veselý člověk. toto si nezasloužil a ani jeho paní. On jen žil pro rodinu.. A pokud chce někdo někoho soudit, koho nezná, tak by se měl zamyslet nad sebou jaký on je člověk

sok2 ( 13. dubna 2013 18:54 )

tak ten to věděl až moc dobře co a pro jaký účel to dělá.. dělník a podnikatel je současný a bývalý manžel jedné ženy.. a taky dlužník.. i doživotí je pro ně málo, trest smrti bohužel chybí...

taktone ( 13. dubna 2013 18:44 )

Hm mi dluží paní Soňa Chylińská z Bohumína cca 20 000,- Kč a nejde to z ní vymoci, ani exekutorem, protože nikde nebydlí a nikde nepracuje. Jinak dcera pana Bohdálka se ještě na facebooku staví na zadní být jí tak zalezu skloním hlavu a stydím se za fotra

londynskypes ( 13. dubna 2013 13:09 )

kdyby nekseftovali s jedovatym chlastem ..nestalo by se jim to zbohatlikum

Zobrazit celou diskusi