Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obžaloba soudce z Ústí: Měl manipulovat s vyhlášenými výroky

Soudce René Příhoda měl údajně manipulovat s výroky
Soudce René Příhoda měl údajně manipulovat s výroky  (Autor: Foto Blesk - Miroslav Homola)
Autor: ČTK - 
30. dubna 2013
21:31

Policie podala návrh na obžalobu krajského soudce z Ústí nad Labem kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele. Soudce viní z pozměnění rozsudku, údajně způsobil škodu 6,7 milionu korun. Na webových stránkách policie o tom informoval mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. Z uvedených informací vyplývá, že zřejmě jde o soudce René Příhodu.

Kriminalisté ukončili vyšetřování stíhaného soudce v minulých dnech. "Dnes předali státní zástupkyni Okresního státního zastupitelství v Mělníku spisový materiál s návrhem na podání obžaloby," uvedl Ibehej.

Soudce je podle něj obviněn z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele. "Kriminalisté mu kladou za vinu, že v roce 2008 měl při písemném vyhotovení rozsudku věci, kterou soudil, pozměnit již vyhlášený výrok, a to ve prospěch druhé strany," popsal údajný trestný čin mluvčí. Soudce tak podle policie způsobil škodu 6,7 milionu korun, o které přišla obchodní společnost v konkurzu za prodej nemovitostí.

Pochybeními soudce Příhody se zabýval i Nejvyšší správní soud (NSS). Příhoda manipulaci s protokoly od počátku popíral. Kárný senát Nejvyššího správního soudu v původním řízení prověřoval více podezřelých případů, o nichž Příhoda rozhodoval. Senát tehdy provedl zevrubné dokazování, vyslechl svědky a nakonec trest uložil jen za jednu údajnou manipulaci.

Příhoda od rozhodnutí NSS soudil na trestním úseku, kde se všechna jednání nahrávají, v dubnu 2012 ale tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) rozhodl o jeho postavení mimo službu. "Náš útvar se případem začal zabývat v listopadu roku 2011 na základě trestního oznámení správkyně konkurzní podstaty poškozené společnosti," dodal Ibehej.

japos22 ( 30. dubna 2013 23:23 )

Tady se dějou věci

Zobrazit celou diskusi