Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řeka prasat: V čínských vodách už plave 14 tisíc uhynulých vepřů

Autor: ČTK, shp - 
21. března 2013
09:57

Rozkládající se děla, neuvěřitelný zápach a zoufalost obyvatel Šanghaje. Tak to vypadá u řeky, která protéká čínským městem. Úřady už přiznali, že mrtvých prasat se ve vodě plaví už 14 tisíc kusů. Trvají také na tom, že voda z řeky, která se dostává do vodovodů obyvatel Šanghaje, zůstává nezávadná. Jenže víte, jak to chodí v komunismu...

Dělníci vytahují prasečí mršiny z řeky Chuang-pchu už jedenáct dní a čím déle tato krize trvá, tím víc sílí kritika obyvatel na adresu místní vlády, která se podle nich k případu nestaví dostatečně odpovědně. Rozkládající se prasečí těla v řece i na jejích březích jsou ostudou pro třiadvacetimilionové město, které se profiluje jako mezinárodní finanční středisko.

Na vině farmáři?

Skandál je také připomínkou problémů Číny s bezpečností potravin; vepřové patří v Číně mezi nejoblíbenější druhy masa. Podezření z toho, že naházeli uhynulá prasata do řeky, padlo na farmáře v oblasti Ťia-sing v provincii Če-ťiang, která leží po proudu nad Šanghají. Ti ale vinu popírají a úřadům se zatím podle identifikačních štítků na prasatech podařilo najít jen jednoho farmáře, který se k vhození části prasat do řeky přiznal.

Pokuta 10 tisíc Kč

Čína podle oficiálních údajů ministerstva zemědělství z prosince loňského roku chová 460 milionů prasat a je největším producentem i spotřebitelem vepřového na světě. Jen v Ťia-singu je více než 100.000 chovatelů vepřů a každoročně je tu poraženo zhruba 4,5 milionu prasat. Farmáři, kteří jsou přistiženi, jak neodpovědným způsobem likvidují uhynulé kusy, mohou dostat pokutu do výše 10 tisíc Kč.

Zobrazit celou diskusi