Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Volba šéfa NKÚ: Trafiku dostal exposlanec ČSSD Kala. Tajná dohoda s ODS?

Výběr nového šéfa NKÚ kritizoval ministr financí Kalousek i šéf klubu poslanců TOP 09 Gazdík.
Výběr nového šéfa NKÚ kritizoval ministr financí Kalousek i šéf klubu poslanců TOP 09 Gazdík.  (Autor: ČTK, Archiv Blesku)
Autor: psch, ČTK - 
19. března 2013
20:57

Po roce je obsazen post šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu. Poslanci se v tajné volbě shodli na viceprezidentovi úřadu a exposlanci ČSSD Miloslavu Kalovi (49). Za vším má být ale údajně tajná dohoda mezi ČSSD a ODS. Na oplátku dostane trafiku totiž právě poslankyně modrých Zdeňka Horníková.

Jmenováním Kaly se uvolní post viceprezidenta NKÚ. Podle údajných dohod by Sněmovna do této funkce měla zvolit poslankyni ODS Zdeňku Horníkovou.

Kala sdělil ČTK, že si důvěry poslanců váží. "Mým cílem je silný, nezávislý, profesionální a nestranný Nejvyšší kontrolní úřad," uvedl. V krátké době chce představit novou strategii úřadu, o které již diskutuje kolegium NKÚ.

Trafika za trafiku

Podle lídra poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka poslanci ODS po dohodě s komunisty dali přednost volbě bývalého poslance ČSSD, aby "zajistili trafiku pro jiného poslance ODS".

"Legitimní volbu bereme na vědomí, jsme však přesvědčeni, že tento pokleslý partajní obchod z dob opoziční smlouvy sníží vážnost jak NKÚ, tak Poslanecké sněmovny," řekl na tiskové konferenci po volbě Gazdík.

Gerontoboxy pro poslance

Před volbou vystoupil ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Řekl, že jde o to, zda kolegium NKÚ bude odkladištěm - "babyboxem", nebo spíš "gerontoboxem" - poslanců. Vyzval poslance, aby se zamysleli, zda "handl" mezi ODS, ČSSD a KSČM ohledně volby členů vedení úřadu skutečně zvýší prestiž NKÚ i Sněmovny.

"Na debatu, která předcházela samotné volbě v poslanecké sněmovně, nechci reagovat," uvedl Kala. "Nezávislost NKÚ pro mě stojí vysoko nad debatami o personáliích. Proti jejímu ohrožení jsem vždy bojoval a bojovat budu," dodal.

krupan10 ( 20. března 2013 13:33 )

tak zkus někoho přemluvit, aby mu nastavil *** a poznáš to. Svou si nenič, nejsi Fenič

krupan10 ( 20. března 2013 13:30 )

Kalousek je největší zrůda. Viz novinky články diskuse : tam je o něm pravdivý článek - http://politika-zdraveho-rozumu.webnode.cz/news/chci-letiste-karla-kryla-nikoli-kontroverzni-figurky -vaclava-havla-/

krupan10 ( 20. března 2013 13:26 )

no tak to je. Z celé politiky se mi dělá někdy mdlo

zadnice ( 20. března 2013 10:52 )

Dnes v noci jsem poslouchal několik "vystoupení" Kalouska k volbě prezidenta NKÚ. No blb daleko větší než jsme si mysleli!!!

jsva ( 20. března 2013 05:09 )

Ten Honza51má 100procent pravdy.

Zobrazit celou diskusi